Het gebruik van lithium-ion batterijen neemt razendsnel toe in Nederland. Om dit veilig te laten verlopen, is de juiste kennis noodzakelijk. Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) organiseert op maandag 18 november een dag waarin de opslag van lithium-ion batterijen en PGS 37-2 centraal staat. Ook bedrijven kunnen gratis deelnemen aan deze dag in Jaarbeurs MeetUp Utrecht.

Tijdens deze dag kom je meer te weten over regelgeving, bijvoorbeeld in een sessie over omgevingsvergunningen. En je leert meer over technische maatregelen zoals de verschillende soorten blussystemen. Het precieze programma wordt later bekendgemaakt.

Aanmelden voor bijeenkomst

Wat is PGS 37-2?

PGS 37-2 (Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen) is een richtlijn die beschrijft hoe lithiumhoudende energiedragers veilig kunnen worden opgeslagen en beheerd. In de PGS 37-2 staan scenario’s, doelen en maatregelen die de kans op een incident en de mogelijk nadelige gevolgen daarvan verkleinen, voorkomen of beperken. Deze richtlijn zal op termijn onderdeel worden van de Omgevingswet.

Werk je met deze energiedragers? Dan is het belangrijk om te weten wat de PGS 37-2 voor jouw bedrijf inhoudt.

Belangrijkste onderdelen van PGS 37-2

De richtlijn bevat een aantal belangrijke maatregelen en richtlijnen voor het veilig omgaan met lithiumhoudende energiedragers zoals:

  1. Veilige opslag: specifieke eisen voor de locatie, bouw en inrichting van opslagruimtes.
  2. Brandveiligheid: maatregelen voor het voorkomen van brand en het beperken van de gevolgen als een brand uitbreekt.
  3. Blusmiddelen en noodprocedures: aanwijzingen voor het gebruik van geschikte blusmiddelen en protocollen in geval van incidenten.
  4. Transportvoorschriften: regelgeving voor veilig vervoer van lithiumhoudende energiedragers.
  5. Afvalbeheer en recycling: veiligheidsvoorschriften voor de verwerking en recycling van oude of beschadigde (lithiumhoudende) energiedragers.

Bekijk de volledige richtlijn hier.

Hoewel de PGS 37-2-richtlijn momenteel nog niet opgenomen is in de wet, kan en mag deze nu al worden toegepast. In sommige gevallen wordt dit zelfs al verplicht gesteld door het bevoegd gezag, bijvoorbeeld via maatwerkvoorschriften, bij activiteitenmeldingen of vergunningaanvragen. Dit kan per gemeente verschillen. Naar verwachting wordt de PGS 37-2-richtlijn in 2025 opgenomen in de Omgevingswet, waarna deze verplicht zal gelden.

Let op! Je verzekeraar kan nu al eisen kan stellen rondom de PGS 37-2, die strenger of juist soepeler kunnen zijn dan de richtlijn zelf.