GroeNoord-monteur Jan-Willem verruilt werkplaats Brummen voor het Zweedse Karlstad

GroeNoord-monteur Jan-Willem verruilt werkplaats Brummen voor het Zweedse Karlstad

Dealer Green Deer ontvangt ervaren John Deere-monteur met open armen

Monteur Jan-Willem Wolters van GroeNoord Brummen gaat over een paar weken een groot avontuur aan. Samen met zijn gezin gaat hij eind februari emigreren naar Zweden. Na bijna 33 jaar gewerkt te hebben bij GroeNoord (begonnen bij Jan de Winkel) is het tijd voor iets anders. Niet omdat hij zijn werk of collega’s beu is, maar in Nederland kan hij niet het buitenleven leiden waar hij en zijn familie zo gelukkig van worden. In Zweden wacht hem de rust, de ruimte én…… een baan als monteur bij John Deere-Dealer Green Deer in Karlstad. Het verhaal achter dit ondernemende plan.

Werken en wonen in Zweden…is het een droom, een logische stap of een noodzakelijke verandering? Voor de familie Wolters zijn er meerdere redenen waarom ze ervoor kiezen de stap naar het hoge Noorden te maken. Bijna 1300 kilometer reizen van Brummen naar Molkom in Zweden, de plaats waar ze de eerste tijd gaan wonen. Met familieleden die allemaal graag buiten zijn en rust en ruimte zoeken. Hoe is dit plan ontstaan?

“Dit is een land waar we ons kunnen thuis voelen”

“Onze kinderen zijn allemaal graag buiten. De een rijdt paard, een ander is dol op scouting en er is nog een sportief baasje dat graag buitensporten beoefent. En ze hadden, net als wij, behoefte aan ruimte en meer verbinding met de natuur. In Nederland is dat haast onmogelijk. Zo’n plek en huis is hier onbetaalbaar en ook de drukte in Nederland staat ons niet aan. Nadat onze scoutingfanaat twee jaar geleden enthousiast thuiskwam van een reisje naar Zweden, leek dat het land waar onze plannen misschien wel mogelijk zijn. We hebben pas afgelopen jaar voor het eerst een bezoek gebracht aan de regio die ons het meest geschikt lijkt. Het enthousiasme groeide. We dachten allemaal: dit is een land waar we ons kunnen thuis voelen,” legt Jan-Willem uit.

En daarna? Welke voorwaarden waren belangrijk om het plan concreet te maken?

“In de eerste plaats vonden we dat een van ons een baan moet hebben om daar van start te kunnen gaan. Na een beetje googelen kwam ik uit bij de John Deere-dealer in Karlstad. Ik stuurde een mailtje, in het Engels natuurlijk, en binnen twee uur werd ik teruggemaild door de regiomanager. Of ik hen wilde terugbellen. Hij was opgetogen en wilde graag een afspraak maken om elkaar te ontmoeten. Enkele weken daarna zijn we naar Karlstad gegaan en na een heel prettig gesprek had ik een baan bij Green Deer! Tijdens een rondje showroom en werkplaats zag ik dat het werk en de inrichting heel sterk overeenkomen met Brummen. Eigenlijk zag ik weinig verschil, dus dat komt wel goed. Ik denk dat er daar meer onderweg en ter plaatse wordt gewerkt, de afstanden zijn natuurlijk heel veel groter dan hier,” legt Jan-Willem uit.

GroeNoord versus Green Deer

Het bedrijf waar Jan-Willem gaat werken is inderdaad sterk vergelijkbaar met Fedecom-lid GroeNoord BV. Ze hebben 20 vestigingen in Zweden en ca. 300 medewerkers in dienst. “Misschien dat de machines daar wat groter zijn gezien de ruimte en de grotere percelen van het land. Maar dat maakt voor mijn werk niets uit. Ik stap van de ene dealer naar de andere. Ik geloof niet dat mijn werk daar heel veel anders gaat worden. Ik denk dat ik me snel thuis ga voelen binnen dit bedrijf. De regiomanager is erg vriendelijk en denkt met ons mee. We hebben regelmatig contact via e-mail. Hij biedt voortdurend aan om ons bij zaken te helpen als dat nodig is. Dat maakt dat ik me heel erg welkom voel,” meent Jan-Willem.

Is er iets waar hij misschien toch een beetje tegenop ziet?

“Eigenlijk is er maar weinig waar ik geen vertrouwen in heb. We zijn al een beetje online bezig de taal te leren, dat gaat best snel vooruit. Verder is het werken aan John Deere-machines voornamelijk in het Engels. En dat is niet anders in Zweden. De meeste mensen spreken daar Engels, dat is zeker een voordeel. Maar ik ben wel van plan de taal snel te gaan leren. Ook omdat je sociaal, met collega’s, buren en vrienden maken, die taal nodig zult hebben,” licht Jan-Willem toe. 

Instroom goed opgeleide monteurs binnen Europa

Uiteraard is het voor ondernemingen in de mobiele techniek, in Zweden en in Nederland, moeilijk om aan goed personeel te komen. Het voorbeeld van Jan-Willem laat zien hoe graag bedrijven in onze branche een ervaren monteur zien komen. Er zijn diverse initiatieven binnen Europa, onder andere met hulp van het internationale distributeursnetwerk Climmar, om opleidings- en uitwisselingsprojecten te stimuleren. Alles om het kennisniveau van de branche te verhogen en instroom van goed opgeleide monteurs mobiele werktuigen te bevorderen.

Uitwisseling studenten mobiele werktuigen

Fedecom werkt daarom nauw samen met Climmar aan een stage-uitwisselingsproject. Het doel: studenten uit andere Europese landen een stage te laten lopen in Nederland. Maar ook: Nederlandse studenten mobiele werktuigen faciliteren bij een leuke stage in het buitenland. In dat kader is er nu met Jan-Willem een klein brugje geslagen; wie weet kan hij straks studenten in Zweden gaan begeleiden. Maar dat is voor later. Eerst maar eens zien hoe Jan-Willem zijn plekje gaat vinden bij zijn volgende werkgever. We wensen hem en zijn gezin het allerbeste met hun nieuwe leven in Zweden!

Het laatste nieuws

CEMA Business Barometer september 2024

fedecom

De CEMA Business Barometer wordt maandelijks gehouden bij het senior management van ca. 120 bedrijven uit 9 landen van de Europese agrotechnische industrie. De uitvoering wordt gedaan door VDMA onder verantwoordelijkheid van CEMA. CEMA Business Barometer Report september 2024 CEMA…

Nieuwe bestuursleden afdeling Groentechniek Fedecom

Binnen de afdeling Groentechniek van Fedecom vindt een bestuurswisseling plaats. Na jarenlang onderdeel geweest te zijn van het bestuur, neemt Ard van Bergen op 5 november aanstaande afscheid van het bestuur Groentechniek. De kennis en continuïteit van dit bestuur blijft…