Het belang van veiligheid op de werkvloer in de (mobiele)techniek
Het belang van veiligheid op de werkvloer in de (mobiele)techniek
Veiligheid op de werkvloer is van cruciaal belang in alle sectoren, maar vooral in de (mobiele) techniek, waar werknemers dagelijks worden blootgesteld aan talloze risico’s. Het tragische incident in mei, waarbij een 16-jarige stagiair om het leven kwam in een hotel in Tubbergen, benadrukt de noodzaak van strikte veiligheidsmaatregelen en protocollen op de werkvloer.
Risico’s in de sector
In de (mobiele)techniek werken werknemers met zware machines, hoge temperaturen, elektrische installaties met (hoog)spanning en gevaarlijke materialen. Deze elementen verhogen het risico op ongelukken. Daarom is kennis van veiligheidsprotocollen en het naleven daarvan essentieel.
Preventieve maatregelen
- Training en voorlichting: Regelmatige training en voorlichting over veiligheidsprotocollen kunnen het bewustzijn van werknemers vergroten en hen voorbereiden op noodsituaties.
- Gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM): Het dragen van geschikte beschermende kleding, helmen, handschoenen en brillen kan het risico op letsel verminderen.
- Onderhoud en inspectie van arbeidsmiddelen: Regelmatige inspectie en onderhoud van machines en gereedschappen zorgen ervoor dat deze veilig en operationeel zijn. Het keuren van arbeidsmiddelen is verplicht in Nederland. Dit kunt je doen door de arbeidsmiddelen periodiek te keuren conform het VA-keur veiligheidskeurmerk.
- Veiligheidsprotocollen en noodplannen: Het opstellen en naleven van strikte veiligheidsprotocollen en noodplannen is cruciaal om snel en effectief te kunnen reageren bij ongelukken.
- Toezicht en handhaving: Regelmatig toezicht en handhaving van veiligheidsvoorschriften door leidinggevenden kunnen helpen bij het identificeren en corrigeren van potentieel gevaarlijke situaties.
Wettelijke verplichtingen
Werkgevers in de (mobiele)techniek moeten voldoen aan de Arbowet en andere relevante regelgeving om een veilige werkomgeving te waarborgen. Dit omvat het uitvoeren van risico-inventarisaties en -evaluaties (RI&E) en het invoeren van hierbij passende maatregelen.
Conclusie
Het zorgen voor een veilige werkvloer is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een morele verantwoordelijkheid van werkgevers. Het voorkomen van ongelukken vereist een gezamenlijke inspanning van werkgevers, werknemers en regelgevende instanties. Door continu te investeren in veiligheidsmaatregelen, training en bewustwording, kunnen we werken aan een veilige en gezonde werkomgeving voor iedereen in de sector.
Het laatste nieuws
CEMA Business Barometer september 2024
De CEMA Business Barometer wordt maandelijks gehouden bij het senior management van ca. 120 bedrijven uit 9 landen van de Europese agrotechnische industrie. De uitvoering wordt gedaan door VDMA onder verantwoordelijkheid van CEMA. CEMA Business Barometer Report september 2024 CEMA…
Terugblik op WorldSkills Lyon 2024 én een blik op de toekomst!
Van 10 t/m 15 september namen 25 mbo-vakkampioenen uit Nederland het op tegen meer dan 1400 deelnemers tijdens WorldSkills in Lyon. Ook het vak Monteur mobiele werktuigen was trots vertegenwoordigd door Nederland, met Andries Hoeksma, die samen met wedstrijdexpert Sander…
Nieuwe bestuursleden afdeling Groentechniek Fedecom
Binnen de afdeling Groentechniek van Fedecom vindt een bestuurswisseling plaats. Na jarenlang onderdeel geweest te zijn van het bestuur, neemt Ard van Bergen op 5 november aanstaande afscheid van het bestuur Groentechniek. De kennis en continuïteit van dit bestuur blijft…