‘Bereid je voor om in 2025 te werken met het gesloten vulsysteem’

Bedrijfsleven start in 2025 met de invoering van het gesloten vulsysteem voor gewasbeschermingsmiddelen – wettelijke verplichting gaat in op 1 juli 2026
Met gesloten vulsystemen worden de risico’s bij het vullen van spuitapparatuur voor blootstelling van de toepasser en voor belasting van het milieu tot wel 99% teruggedrongen. Gebruikers van gewasbeschermingsmiddelen hebben een groot eigenbelang om spetteren en morsen bij het vullen van spuitmachines een halt toe te roepen. Dit vanwege hun eigen gezondheid en de gezondheid van hun medewerkers en om te voorkomen dat de toelating van middelen onder druk komt te staan als gevolg van effecten voor milieu en water. De afgelopen jaren hebben Fedecom, LTO Nederland, Cumela en CropLife NL het apparaat in de praktijk getest en gedemonstreerd en via publicaties onder de aandacht van agrarische ondernemers en loonwerkers gebracht.
Partijen hebben gezamenlijk vastgesteld dat het niet haalbaar is om de toepassing van het gesloten vulsysteem per 1 januari 2025 te verplichten. Streven is nu om met een wijziging van het Besluit activiteiten leefomgeving (Omgevingswet) het gesloten vulsysteem per 1 juli 2026 verplicht te stellen. De wettelijke verplichting voorziet dan in een gelijk speelveld voor alle toepassers.
De partijen zijn van mening dat er alle reden is om het gesloten vulsysteem voor gewasbeschermingsmiddelen snel en breed in te voeren in de komende anderhalf jaar. Er zijn voldoende aanbieders van deze systemen. De systemen zijn bovendien uitgebreid in de praktijk getest. Ook zullen er in de loop van volgend jaar steeds meer cans komen, die zijn voorzien van de uniforme dop, zo stelt CropLife NL.
Meerdere gesloten vulsystemen beschikbaar
De verplichting voor het vullen van spuitapparatuur met een gesloten vulsysteem gaat gelden voor vloeibare gewasbeschermingsmiddelen in verpakkingen van 1 tot 20 liter en voor de open teelten. De vulsystemen moeten voldoen aan NEN-ISO 21191:2021 – Equipment for crop protection – Closed transfer systems (CTS) — Performance specification.
Inmiddels zijn diverse gesloten vulsystemen in de markt verkrijgbaar. De systemen zijn als opbouw- en als stand-alone-systeem beschikbaar. Het is aan de gebruiker om voor zijn situatie de beste oplossing te kiezen.
De easyconnect-dop is de standaard en alle beschikbare systemen zijn geschikt voor dit type dop. Diverse cans van gewasbeschermingsmiddelen zijn inmiddels mét deze specifieke dop op de markt. Mechanisatiebedrijven staan klaar om het gesloten vulsysteem te monteren op de spuitapparatuur.
Voordelen zijn groot
De voordelen van het werken met een gesloten vulsysteem zijn groot:
1. Geen gespetter, geen gemors;
2. Veilig werken, geen blootstelling van de toepassers bij het vullen van de spuitmachines;
3. Direct spoelen van de verpakking;
4. Direct afmeten van de dosering;
5. Geen seals meer, die wegwaaien en water verontreinigen;
6. Bij de toelating van middelen kan met het gebruik van het vulsysteem rekening worden gehouden.
Bekijk het persbericht Bedrijfsleven start in 2025 met de invoering van het gesloten vulsysteem voor gewasbeschermingsmiddelen
Het laatste nieuws
Ontwikkel jezelf tot een sterke leider – met het leiderschapsprogramma!
Ben jij ondernemer of chef werkplaats? Dan weet je als geen ander hoe belangrijk goed opgeleide medewerkers zijn! Maar hoe zorg je ervoor dat jij de juiste tools hebt om medewerkers effectief aan te sturen, te begeleiden en zich te…
Bezoek aan Stertil BV in Kootstertille – Ledenbijeenkomst met unieke inkijk in internationaal succesverhaal

De Fedecom-afdeling Industrie, GWW & Intern Transport nodigt haar leden van harte uit voor een inspirerende ledenbijeenkomst op dinsdag 6 mei 2025. Dit keer zijn we te gast bij een van de parels van de Nederlandse maakindustrie: Stertil BV in…
Wat kost een uur in je werkplaats écht?

Fedecom-training kostprijsberekening en werkplaatsuurtarieven – Najaar 2025 In het najaar van 2024 en begin 2025 volgden meer dan 90 bedrijven de training Kostprijsberekening & Werkplaatsuurtarieven van Fedecom. Deelnemers kwamen uit alle hoeken van onze sector: landbouwtechniek, groentechniek, veehouderijtechniek en industrie…