Fiscaal voordelig investeren via MIA/VAMIL/EIA in 2025

Voor 2025 is er weer de mogelijkheid om fiscaal voordelig te investeren in milieuvriendelijke en energiebesparende bedrijfsmiddelen en technieken met de MIA/Vamil- en EIA-regeling. De milieu-investeringsaftrek is ook te gebruiken als verkoopargument naar klanten. Op de Milieulijst en Energielijst van 2025 vind je de bedrijfsmiddelen en technieken die in aanmerking komen.
MIA/Vamil is gericht op investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken. De Milieulijst 2025 bevat de bedrijfsmiddelen die in 2025 voor MIA en Vamil in aanmerking komen.
De lijst is verdeeld in 5 hoofdstukken waarbij met name voor Fedecom-leden de volgende hoofdstukken relevant zijn:
- Hoofdstuk 2: Voedselvoorziening & Landbouwproductie (waaronder kassen, stallen, landbouwwerktuigen en verwerkingsappartuur).
- Hoofdstuk 3: Mobiliteit (waaronder Mobiele Werktuigen en Distributie Alternatieve Brandstoffen).
Daarnaast is er nog de Energie-investeringsaftrek (EIA), een regeling waarmee ondernemers fiscaal voordelig kunnen investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Met de Energie-investeringsaftrek (EIA) geeft de overheid een impuls aan energiebesparing, CO2-reductie en duurzame economische groei. Bedrijven die investeren in technieken uit de zogenoemde Energielijst, kunnen via de Energie-investeringsaftrek (EIA) 40 procent van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst. Voor 2025 is EIA verhoogd met € 172 miljoen, leidend tot een totaal budget van € 431 miljoen.
Binnen de EIA zijn de volgende verruimingen doorgevoerd:
- de kosten van dakisolatie en dakbedekking die voortaan in een aanvraag voor een groendak meegenomen mogen worden;
- een hoger fiscaal voordeel voor een groen en gezond bedrijventerrein;
- bij investeringen in zonnepanelen voor elektriciteitsopwekking is het niet langer verplicht dat deze aangesloten zijn op een kleinverbruikersaansluiting (maximaal 3 x 80 ampère). Investeerders met een zon-PV-installatie achter een grootverbruikersaansluiting, die geen aanspraak kunnen maken op de SDE++, kunnen nu onder bepaalde voorwaarden wél profiteren van de Energieinvesteringsaftrek (EIA).
Maatregelen die zijn geschrapt:
- Het verdienmodel voor technieken die bijdragen aan netbalancering wordt steeds aantrekkelijker. Bij sommige technologieën is de terugverdientijd inmiddels minder dan vijf jaar. Om deze reden zijn de omschrijvingen voor ‘intelligent lokaal energienetwerk’ (Smart Grid) en netbalancering door actieve sturing van installaties uit de regeling verwijderd.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft ook een handige interactieve infographic, waarmee je gemakkelijk kunt zoeken in de Milieulijst en Energielijst.
Het laatste nieuws
Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) opengesteld

In een eerder nieuwsbericht van Fedecom van 2 december 2024 jl hebben we u bericht over de belangrijkste veranderingen van de Subsidieregeling SSEB voor 2025 t.o.v. 2024 (zie bericht): Op 4 maart jl. is de SSEB weer opengesteld tot een…
Nieuw bestuurslid landbouwtechniek, Iljan Schouten

Per 1 mei aanstaande treedt Iljan Schouten toe tot het bestuur landbouwtechniek. Iljan zal zich binnen het bestuur bezighouden met de ontwikkeling van de nieuwe netwerkgroep Autonome Agrotechnologie. Er zijn vele ontwikkelingen en initiatieven op het gebied van Autonome technologie…
Terugblik Skills Heroes wedstrijd bij Kamps de Wild

Op 13 en 14 februari jongstleden stond Kamps de Wild in Zevenaar in het teken van jong talent en vakmanschap. Tijdens de Skills Heroes vakwedstrijd voor Monteur Mobiele Werktuigen streden acht mbo-studenten om een plek in de nationale finale van…