Dealer- en servicebedrijven zijn enthousiast in de markt van APK-keuringen gestapt. Met de recente wijziging van de Wegenverkeerswet geldt vanaf 1 mei jl. de APK-plicht voor landbouw- of bosbouwtrekkers op wielen met een maximumconstructiesnelheid van meer dan 40 km/u.

Het netwerk van trekkers keuren, onder verantwoordelijkheid van de RDW, is in opbouw. De eerste bouwstenen staan gesteld met:

  • het eerste erkende APK3 keuringsstation, Abemec Veghel;
  • de eerste gediplomeerde APK3 keurmeester Silvan Leenaerts, directeur/eigenaar van De Bruijn Mechanisatie Zundert;
  • de eerste APK3 trekkerkeuring, verzorgd door Jacob Boeder directeur/eigenaar van Mechanisatiebedrijf Jabotech Nijbroek.

De APK-plicht voor trekkers op wielen die sneller kunnen rijden dan 40 km/u zal een bijdrage leveren aan het veiliger maken van het landbouwverkeer.

‘Goedgekeurd na reparatie’, was het oordeel op het allereerste APK-rapport voor een trekker. De CLAAS 920 AXION is op 22 juni APK-gekeurd en doet dienst als demo. Hoewel Jacob Boeder van tevoren geen problemen verwachtte, vond hij toch wat kleine puntjes. De vettigheid rond het oliefilter wees op een recente montage, niet op lekkage, dus was geen probleem. Maar dat de koplampen flink verkeerd stonden afgesteld, behoefde toch een kleine ingreep. Jacob blikte terug op deze bijzondere eerste keuring en vertelde dat zijn bedrijf APK 3-keuringen verzorgt om zijn klanten volledig te kunnen ontzorgen, en bij te dragen aan veiligheid.