“In twee jaar een flinke stap maken in je carrière”

Wie aan agrotechniek denkt, denkt aan een servicemonteur, in een overall, met handen vol olie en smeer. Het hoofd onder de motorkap en z’n voeten in de rulle aarde. De ideale afgestudeerde Tim-student (Tech in Motion, het onderwijsplatform voor mobiele techniek). Na een paar jaar sleutelen beheerst deze vakman alle fijne kneepjes van zijn vak. Werkgever tevreden, monteur tevreden. Of, toch niet? Het kan zijn dat de werkgever méér vraagt van zijn medewerker. Misschien wil de monteur graag meer weten over het functioneren van het bedrijf waarvoor hij werkt. Is hij toe aan een extra uitdaging en wil hij verder groeien in zijn vak of doorgroeien in het bedrijf waar hij werkt. Opnieuw voor jaren in de schoolbanken is een behoorlijke opgave als je fulltime werkt. Aeres Hogeschool Dronten biedt een tweejarige deeltijdopleiding die perfect aansluit op deze wensen: een Associate degree (Ad) Agrotechniek & Management.

De Ad is een tweejarige variant van de deeltijdopleiding Bedrijfskunde & Agribusiness. De opleiding bestaat voor 70 % uit bedrijfskundige vakken en voor 30% uit vakken gericht op de agrotechniek. Na het behalen van het diploma kunnen studenten doorstromen naar de laatste twee jaar van de bacheloropleiding Bedrijfskunde & Agribusiness.

Ben Vergers is werkzaam als werkplaatschef bij Asjes technisch handelscentrum in Alkmaar. Hij rondde in 2019 deze opleiding af. Begonnen als servicemonteur en vervolgens doorgestroomd naar de functie van chef werkplaats, wilde hij graag een opleiding volgen om zijn werk beter te kunnen doen. In overleg met zijn werkgever schreef hij zich in voor de Ad ATM (Agrotechniek & Management).

Je leert veel over jezelf
“Wat mij vooral aanspreekt aan deze opleiding is dat het veel theorie bevat. De praktijk beheers ik ondertussen wel, ik had behoefte aan handgrepen en theoretische kennis”, vertelt Ben. Zeker in zijn functie als werkplaatschef kon hij wel wat kennis gebruiken. “Je leert in dit lesprogramma vooral veel over jezelf. Ik was op zoek naar lesstof die mij leerde hoe je met personeel omgaat en hoe je het beste met hen kunt samenwerken. Daar had ik natuurlijk niet zoveel ervaring mee,” licht Ben toe.

Studenten werkzaam in dezelfde sector
Een andere afgestudeerde student, Maarten van Dongen, in dienst bij Abemec als werkplaatschef, vertelt ook graag over de positieve kanten van deze opleiding. Hij is vorig jaar geslaagd. “Vier jaar hbo is nogal een opgave naast je baan, twee jaar is wel te doen. De studiebelasting varieert rond de 15 à 20 uur per week, en de klassikale lessen in Dronten zijn echt heel interessant. Je zit samen met studenten met een vergelijkbare achtergrond die allemaal in dezelfde sector werken. Daar leer je echt heel erg veel van,” vindt Maarten.

Welke vakken komen aan de orde in de Ad ATM?
De bedoeling is dat je bedrijfskunde leert combineren met agrotechniek. Dat betekent niet dat er geen technische vakken meer aan te pas komen, want over elektronica, precisielandbouw en smart farming is nog voldoende te leren. Daarnaast komen integrale bedrijfskunde, management, logistiek, bedrijfseconomie en planning veelvuldig aan bod.

Juist die bedrijfsprocessen zijn volgens Maarten superinteressant: “Ik heb de opleiding met heel veel plezier gevolgd. Je krijgt inzicht in allerlei zaken: geldstromen, logistiek en management. Je kunt met deze kennis je klanten beter van dienst zijn, met hen meedenken en hen beter adviseren,” licht Maarten toe. Wat beide heren als groot voordeel van de opleiding zien is dat doorgroeien véél beter en sneller gaat. Meer mogelijkheden, sneller leren waardoor er een flinke stap wordt gezet in ontwikkeling en carrière.

Ben jij ook toe aan een boost in je carrière en wil je ook meer kennis hebben van bedrijfsprocessen in de werkplaats? Informeer je over deze opleiding bij Aeres Hogeschool Dronten.

Je kunt aan deze verkorte hbo beginnen als je minimaal twee jaar werkervaring hebt als bijvoorbeeld servicemonteur in een agro-omgeving. Je hebt een mbo+ -diploma op zak en je zoekt een uitdaging die je toekomst veel meer mogelijkheden geeft. Nu investeren in een studie levert je kennis op die je de komende jaren kunt inzetten om te groeien in je vak en je persoonlijke ontwikkeling een flinke duw geeft. 

Zien jij en je werkgever het zitten?
Neem dan contact op met instroomcoördinator mevrouw Jeannette Wolters via  j.wolters@aeres.nl. of Klaas Eeuwema: k.eeuwema@aeres.nl

Flyer

Tekst: Van Dijk Teksten