Meldpunt problemen Oekraïnecrisis

Met een inval in Oekraïne heeft de Russische president Poetin de wereld geschokt. Fedecom en Koninklijke Metaalunie maken zich grote zorgen over de gevolgen en volgen de ontwikkelingen op de voet. Vrede en veiligheid in Europa en de rest van de wereld staan op het spel. Rusland is een relatief grote handelspartner voor Nederland. In 2019, het laatste jaar voor de coronacrisis, exporteerde Nederland voor ongeveer 6,5 miljard euro richting dit grote land. Met de handel met Oekraïne is minder geld gemoeid. Maar sinds de Europese Unie (EU) een handelsverdrag met Oekraïne heeft gesloten, is de handel met het land wel sterk toegenomen.

De EU en de VS hebben een pakket van economische sancties aan Rusland opgelegd. Die sancties hebben een directe impact als u exporteert naar, importeert uit Oekraïne of Rusland of daar zelf een vestiging heeft. Het is denkbaar dat u daarmee te maken krijgt, zoals bij levering machines voor landbewerking/oogst, stalinrichting, etc.. Er is interesse in de problemen van onze leden in verband met de export van producten naar Rusland, Oekraïne of Wit-Rusland, maar ook in verband met de invoer van noodzakelijke materialen uit deze landen voor de productiecyclus. Voor leden werken Fedecom en Metaalunie nauw samen en er is een meldpunt ingesteld met als doel inzicht te krijgen in de problemen die er voor de sector ontstaan. Voor nadere informatie verwijzen wij u naar:

Meld- en informatiepunt

Ondervindt u problemen die het gevolg zijn van de Oekraïnecrisis? Om de overheid goed te kunnen informeren over de gevolgen van deze crisis, is het belangrijk dat er inzicht is in de problemen die binnen de sector spelen. Meld problemen in relatie tot deze crisis dan ook via internationaal@metaalunie.nl. Als u wilt dat er contact met u wordt opgenomen, laat dat dan in het bericht weten.

Uiteraard kunt u bij vragen ook contact opnemen met Metaalunie via 030–6053344 of Fedecom (tel. 030-604 91 11 en secretariaat@fedecom.nl)