Op dinsdag 11 mei brachten de ambassadeur, plaatsvervangend ambassadeur en consuls van de Vietnamese ambassade een bezoek aan World Horti Center. Zij werden ontvangen door afgevaardigden van The Netherlands Vietnam Horti Business Platform U.A. (NVHBP) en World Horti Center (WHC). De langdurige en prettige samenwerking met de Vietnamese overheid werd tijdens het bezoek onderstreept.

 

Nederland en Vietnam werken al jaren nauw samen op het gebied van land- en tuinbouw en hebben dit vastgelegd in een Strategic Partnership Arrangement (SPA). Om deze samenwerking verder te intensiveren, bracht de Vietnamese minister van landbouw en plattelandsontwikkeling, Nguyen Xuan Cuong, eind 2019 een bezoek aan World Horti Center. Dat de Vietnamese overheid wederom een bezoek brengt aan het meetingpoint van de glastuinbouw, tekent de sterke samenwerking die er is met de Vietnamese overheid en het belang van tuinbouw voor het land.

Tijdens het bezoek maakte de vierkoppige delegatie, bestaande uit de nieuwe Vietnamese ambassadeur Mr. Pham Viet Anh, de plaatsvervangend Ambassadeur Mr. Nguyen Hoang Hai, de nieuwe consul Mrs Vo Thi Ngoc Diep en de vertrekkende consul Mr. Nguyen Hai Tinh kennis met vooraanstaande bedrijven uit de sector waaronder Van der Valk Horti Systems, Logiqs, Ridder Group en Rijk Zwaan. Ze kregen een rondleiding in World Horti Center door Mark Zwinkels van WHC en Henk van Eijk van NVHBP. Beide organisaties namen afscheid van de vertrekkende consul waar jaren prettig mee is samengewerkt en verwelkomden de nieuwe consul. Na het bezoek aan World Horti Center, bracht de delegatie een bezoek aan productiebedrijven KP Holland en Onings Holland.

Tuinbouw in Vietnam
In Vietnam is met name het gebied Dalat een grote professionaliseringsslag aan het maken op tuinbouwgebied. Dit is nodig om in de groeiende en veranderende consumptievraag in het Zuidoost-Aziatische land te voorzien. Vietnam is in de regio de snelst groeiende economie, waarbij de land- en tuinbouwsector verantwoordelijk is voor ongeveer twintig procent van het Bruto Binnenlands Product.

Over Netherlands Vietnam Horti Businsess Platform
In deze coöperatie werken Nederlandse en Vietnamese bedrijven samen om bij te dragen aan verdere ontwikkeling van de Vietnamese tuinbouw- en sierteeltsector. Het platform is een unieke bundeling van bedrijven en organisaties met kennis & ervaring van en technologieën toepasbaar voor de gehele tuinbouwketen. Samenwerking staat centraal – de leden werken samen om langdurige werkrelaties op te bouwen door het delen van kennis, expertise en middelen om enerzijds toe te treden tot en bij te dragen aan deze groeiende sector in Vietnam en anderzijds door het promoten en commercialiseren van Nederlandse tuinbouwtechnologieën.

Over World Horti Center
Het ‘clubhuis van de glastuinbouwsector’ is het epicentrum van alles dat te maken heeft met teelt onder glas. Het gebouw bestaat uit een scholengemeenschap, een onderzoekscentrum en een bezoekerscentrum, waar de meest vooraanstaande partijen en bedrijven uit de glastuinbouw zich presenteren. Jaarlijks vinden tienduizenden geïnteresseerden van over heel de wereld zowel fysiek als online hun weg naar World Horti Center, om meer kennis op te doen van high tech tuinbouw.