Nieuwe ambassadeur TIM: aanstekelijk enthousiast over techniek!

Vanaf 1 januari heeft Tim een officiële ambassadeur. Of eigenlijk een ambassadrice: Toetie Stevens. Ze is 17 en student monteur mobiele werktuigen – niveau 3 – op het Clusius College in Hoorn. Ze werkt bij Vlaming Intern Transport in Zwaagdijk-Oost. Als er iemand een waardige ambassadeur is, is zij het wel: ze heeft de techniek volledig omarmd en vertelt met veel enthousiasme over haar opleidingskeuze en het vak van monteur.

Eigenlijk was het voor niemand in haar familie een verrassing dat Toetie voor techniek zou kiezen. Al heel jong had dit haar interesse. Een oude wasmachine uit elkaar halen en dan weer in elkaar zetten? Precies iets voor een techneut in de dop. Of samen met haar broers, die ook gek zijn op techniek, aan een minibike sleutelen. Logisch dat die interesse een passie werd en de uiteindelijke schoolkeuze bepaalde.

“Jij? In de techniek?”
Haar familie steunt haar in haar keuzes en is helemaal gewend aan een dochter en zus die niet bang is haar handen vuil te maken. Vrienden kijken er nog wel eens van op: “Jij? In de techniek? En dan kijken ze naar m’n handen en nagels, die misschien niet altijd helemaal schoon zijn. Want ik ben verder wel gewoon een ‘meisje-meisje’… gewoon, zoals alle anderen,” lacht Toetie.

En de weg naar het vak, hoe ging dat?
Volgens Toetie is ze er min of meer ‘ingerold’. Eén broer werkte al (en nog steeds) voor de Vlaming Groep B.V., en zij begon daar als 13-jarig meisje met een zaterdagbaantje. Vanaf haar 14e liep ze stage als magazijnmedewerkster. “Ik was er al snel achter dat het magazijn niks voor mij is. Ik wilde met mijn handen werken, dingen maken,” vertelt Toetie. De werkplaats van het intern transport lonkte. En dat doet het nog steeds. Leren en werken; beide onderdelen van haar studie inspireren haar. De afwisseling van leren en werken bevalt goed: “Ik vind het leuk naar school te gaan, om meer te leren over het vakgebied en mijn medestudenten te ontmoeten. Te horen wat zij kunnen en geleerd hebben. Daarover te praten en ervan te leren. Je kunt zoveel verschillende dingen doen binnen de mobiele techniek! Ik krijg er nooit genoeg van om méér te weten te komen omdat het voor mij een echte passie is.”

Bezig zijn met je handen en je hoofd
Veel vrouwen werken er -nog- niet in deze branche. Jammer, want het vak heeft echt veel te bieden, ook voor dames. Volgens Toetie is het meest bijzondere dat je én met je handen én met je hoofd werkt. “Je bent bezig met je handen en moet er ook over nadenken. Je ziet de oplossing onder je handen ontstaan, je kunt er iets van maken, repareren en alles aanraken…. Ik vind dat echt heel mooi.” Werken in een mannenwereld? Geen probleem voor Toetie. “Ik heb hele aardige collega’s die me altijd een handje willen helpen. Ik sta achter mijn keuzes en sta ook m’n mannetje. Dàt moet wel. In het begin ben je bang fouten te maken, maar dat gaat vanzelf over. Het vraagt een bepaalde houding, en dat ligt je of niet. Mij gaat het goed af!”
Over Vlaming niets dan lof. “Een prettig bedrijf dat mij alle ruimte geeft om te leren. Ze geven me mogelijkheden en laten iedereen groeien in het vak. Er is véél te kiezen, en ze bieden je de kans om te onderzoeken wat je het beste ligt. Daar ben ik heel tevreden over!”
Voorbeeld voor andere jonge mensen
Met deze ambassadeur ontkomt niemand eraan te worden ‘aangestoken’ door haar enthousiasme voor de mobiele techniek. Een voorbeeld voor andere jonge mensen die moeten kiezen voor een opleiding. Zij weet vast en zeker een deel van hen te overtuigen. Helemaal alleen hoeft ze het niet te doen. Toetie mag het komende jaar rekenen op een zorgvuldige begeleiding door Tim maar ook het Clusius College participeert in dit bijzondere ambassadeurschap. Sophie Bleeker van het Clusius begeleidt haar samen met Toetie’s mentor Ruud Klomp. Een kundig, samengesteld team achter een ijzersterke Tim-ambassadeur.

Volg onze Tim-ambassadeur op sociale media en events
Van Toetie gaat u volgend jaar nog meer horen. Het boegbeeld van de mobiele werktuigen is te zien en te horen op beurzen, jaarvergaderingen, docentendagen en SKILLS-wedstrijden. Maar ook op Instagram en andere sociale media komt zij regelmatig voorbij met leuke video’s en opmerkelijke ervaringen. Wij kijken vast uit naar haar boeiende verhalen!