Donderdag 12 mei was de presentatie van de Tim waterstofchallenge. Vier teams hadden hun voertuig zover gereed waarbij ze ’s middags met veel enthousiasme hun zelfgebouwde mobiele werktuig hebben gedemonstreerd. Een sterk staaltje van techniek, weliswaar in miniformaat op schaal 1:10 maar wel super innovatief door de ingebouwde brandstofcel gevoed door waterstof!

Deze hele dag stond in het teken van waterstof en de toepassingen ervan. ’s Morgens waren er rondleidingen in twee bedrijven op het Industriepark Kleefse Waard te Arnhem. Beide ondernemingen zijn werkzaam in waterstoftoepasssingen en brandstofcellen. Duidelijk werd dat studenten zich inmiddels behoorlijk in de materie verdiept hebben dankzij de challenge; veel kennis is al geadopteerd en onderzocht door de teamleden.

Het bedrijf H2Trac in Arnhem was de host van deze bijzondere challenge. Een bedrijf dat tractoren maakt; hybride (diesel en elektriciteit) en binnenkort ook op waterstof met een brandstofcel. Twee teams van Aventus, een team van Soma College en een team van Abemec- Aeres Tech imponeerden stuk voor stuk zowel de jury als de andere genodigden.

Kennisverdieping voor studenten én voor docenten

De opdracht van de challenge was duidelijk: bouw een mobiel werktuig op schaal 1:10 met een brandstofcel, gevoed door waterstof. Een uitdagende opdracht voor studenten, maar zeker voor hun docenten. Deze laatsten waren verplicht om zich ook in deze stof te verdiepen om de studenten met raad en daad te kunnen bijstaan. Een verdieping van technologie waar bedrijven enorm van onder de indruk zijn! Het onderwijs laat zien dat ze dergelijke innovatieve opdrachten aankan. En het laat zien dat lesstof in hele korte tijd aan de meest actuele praktijk kan worden aangepast. Volgens Bert Jimmink, practor bij Tim, is dit het voordeel van een initiatief als deze: “Het brengt bedrijven en het onderwijs bij elkaar. Kennis wordt gedeeld en het levert een verdieping van de lesstof op. Het doen, zien en ervaren voor studenten is heel erg motiverend.”

Lovende juryrapporten

De vakjury, bestaande uit Paul van Ham (H2Trac) en Jan Bredenoord (Bredenoord aggregaten) waren bijzonder getroffen door het technologische niveau van de werktuigen. Maar ook van de kennis van de studenten. De voertuigen zijn uitvoerig geëvalueerd en uiteindelijk bestonden de juryrapporten uitsluitend uit opbouwende en lovende commentaren. Met name het teamwork, de gemotiveerde houding van de teamleden en de presentatie van het voertuig scoorden bij de jury hoge ogen. Alle teams kregen uit handen van de jury een blinkende trofee overhandigd als herinnering aan deze bijzondere prestatie.

Challenge op herhaling

Omdat niet alle scholen in de gelegenheid waren om te komen, komt er een vervolg op deze challenge. Op 21 juni, tijdens de ledenvergadering van Fedecom, zullen er opnieuw demonstraties zijn van de zelfgebouwde mobiele werktuigen. Maar Tim gaat door! Om de challenge aan een nog groter publiek te tonen is de volgende kans tijdens de ATH/GTH-beurs in Biddinghuizen op 14, 15 en 16 september. Ook dan zijn er demonstraties van de mobiele werktuigen op waterstof en laten studenten zien hoe deze technologie werkt en hoe zij te werk zijn gegaan. Kom kijken op de Tim stand, want Tim maakt er opnieuw een technologisch feestje van.