Afgelopen maand zijn meer dan 50.000 aanvragen voor trekkers en andere landbouwvoertuigen bij ons ingediend. Dat is meer dan verwacht. Daarom hebben we meer instructies online gezet om eigenaren beter te helpen bij hun aanvraag.

Doordat het aantal aanvragen zo groot is, is de doorlooptijd soms langer voordat de eigenaar het bijhorende kentekenbewijs krijgt. Hoewel de meeste aanvragen geautomatiseerd binnen 24 uur afgehandeld zijn, duren andere aanvragen soms meer dan 20 dagen. Dit komt omdat we in sommige situaties meer informatie nodig hebben van de aanvrager zoals foto’s. Dit hebben we dan nodig om de aanvraag te kunnen afhandelen.

Voertuigidentificatienummer
Ook merken we dat het de eigenaren niet altijd lukt om het voertuigidentificatienummer (VIN) te vinden. Dit nummer noemt men ook wel het chassisnummer, productienummer, Schleppernummer, Fahrzeugnummer of ‘Vehicle Registration Number’ en staat meestal op het typeplaatje. Soms is dat echter lastig. Op de website staat daarom een aparte pagina over voorkomende problemen met het VIN. Ook geven we bij het registreren aan welke opbouw een VIN moet hebben zoals hoeveel posities of hoeveel cijfers een VIN heeft.

Keuzehulp
Verder bieden we op onze website gerichte hulp bij het registreren van landbouwvoertuigen en hun getrokken hulpmiddelen. Zo hebben we een keuzehulp waarmee de eigenaar kan bepalen of het zijn landbouwvoertuig moet registreren én kan de eigenaar terugvinden welke gegevens men moet noteren en hoe deze te vinden zijn. We werken daarnaast aan een specifieke instructievideo waarin we uitleggen hoe eigenaren de juiste gegevens achterhalen

Kennis opbouwen
Door de vele registratie krijgen we meer kennis en informatie over landbouwvoertuigen. Zo weten we beter welke handelsbenamingen bij welke merken voorkomen en wat de opbouw is van de VIN’s bij verschillende merken. Ook zorgt de toegenomen informatie dat we van meer voertuigen een volledige set aan voertuiggegevens kunnen vastleggen. Voor land- en bosbouwtrekkers zijn inmiddels ruim 32.000 aanvragen ingediend. Land- en bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken zijn ruim 13.000 aanvragen ingediend en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) iets meer dan 5.600 aanvragen.

Bron: https://www.rdw.nl/particulier/nieuws/2021/dienstverlening-registratie-landbouwvoertuigen-verbeterd