Jaarvergadering Fedecom 7 februari 2023
Doe(n) wat kan!

Op verschillende vlakken zitten we midden in een transitie. Of dit nu verduurzaming betreft, hoe om te gaan met medewerkers schaarste en veranderende regelgeving voor ondernemers.
Wat kan je doen als bedrijf om vooruit te komen? Wat kan het collectief betekenen om perspectief voor branches en sectoren te bieden? Daarom is het motto van de Fedecom Jaarvergadering 2023 Doe(n) Wat Kan!
Elkaar ontmoeten, elkaar spreken en elkaar inspireren is de kern van de Jaarvergadering op 7 februari van 10.00 – 18.00 uur in Hotel Papendal te Arnhem. Houd die dag vrij in uw agenda.

Inspirerende sprekers

Direct na de opening zal Ireen Wüst, multi Olympisch Kampioen en ambassadeur van Nederland Investeert, de bezoekers verrassen met een meeslepend verhaal over hoe zij als individu in een team duurzaam tot grootse prestaties kon komen. Daar valt voor ondernemers en managers de nodige lering uit te trekken voor de rol in het eigen bedrijf. Daarnaast zal zij schetsen wat doel en functie is van de faciliteit NL investeert voor mkb-bedrijven.

Na de keynote zal het programma vervolgd worden met een interview met Adriaan Vonk, directie van de Metaalunie. Hij zal vertellen over de speerpunten voor MKB-bedrijven in de metaalsector en de mechanisatiebranche. Wat doet Metaalunie in het belang van de aangesloten leden en branchegroepen? De voorzitters van de Fedecom-afdelingen presenteren daarna ieder hun specifieke thema’s en aandachtspunten voor de landbouw, de veehouderij, de tuin en park sector en de industrie/intern transportsector.

Na de leerzame workshops zal Eric Berkhof, directeur-eigenaar van de van Mossel Automotive Groep in een tweegesprek met moderator Kim Coppes bespreken wat de trends en grootste uitdagingen in de wereld van service, onderhoud en fabricage zijn. Van Mossel is het grootste multi-merk dealerbedrijf van Nederland met een marktaandeel van over de 10%. De heer Berkhof zal de bezoekers meenemen in de belangrijkste strategische keuzes in het dealer-landschap. De relatie met de autofabrikanten komt ook uitvoerig aan de orde.

Workshops

In de verschillende workshops wordt het thema nader behandeld met enerzijds een verdieping van het thema “Doen Wat kan!”, maar anderzijds ook concrete tips en tools uitgewisseld en is er uiteraard ruimte om vragen te stellen. Ook in de workshops zijn terzake kundige en inspirerende sprekers betrokken.

  1. Dealerschap 2030; wat betekent de energietransitie en duurzaamheid voor de rol en werkzaamheden van de werkplaatsen in dealerbedrijven? Wat moet je doen om als dealerbedrijf bijtijds in te spelen op veranderende omstandigheden?
  2. Behouden en ontwikkelen medewerkers. Bij de huidige schaarste op de arbeidsmarkt is het meer dan ooit zaak om een keer binnengehaalde vakbekwame medewerkers te behouden. Welke drijfveren hebben medewerkers om naar een andere werkgever over te stappen. Welke maatregelen we kunnen nemen om de juiste mensen te behouden?
  3. Vooruithelpen van bedrijven in de mechanisatie. Fedecom is een branchevereniging van de Metaalunie. De lobby en dienstverlening sluiten op elkaar aan en zijn gericht op maximaal effect voor mkb-bedrijven, uiteraard ook in de mechanisatiebranche. Metaalunie werkt aan een aantal speerpunten; wat is er m.n. nodig van en voor bedrijven in de mechanisatiebedrijven op weg naar een beter perspectief?
  4. Kansen en beperkingen van Europees beleid voor mechanisatie. Wat doen Europese organisaties in techniek, machines en innovatie voor de mechanisatiebedrijven? De Europese regelgeving op het gebied van energietransitie, handel in machines, Green Deal, etc. heeft grote invloed op economie en samenleving in de nationale lidstaten. Hoe kan de branche daarop inspelen of valt dat bij te sturen?