Verenigd Koninkrijk en machine wet- en regelgeving

Typegoedkeuringen landbouwvoertuigen
Vanaf 1 januari jl. geldt onderstaande wet- en regelgeving voor Great Britain: England, Wales en Scotland.

Voorlopige goedkeuringen
zijn zonder problemen uitgegeven op 1 januari 2021, heden wordt een nominale vergoeding in rekening gebracht voor uitbreidingen of nieuwe goedkeuringen. De voorlopige goedkeuringen gelden alleen voor Whole Vehicle-goedkeuringen. NRMM-motoren, R&S-categorieën, systeemcomponenten kunnen doorgaan met EU-goedkeuringen tot 31 december 2021.

GB-typegoedkeuring zal naar verwachting omvatten:
– GB-goedkeuringsnummer gemarkeerd op het voertuig/product;
– GB-certificaat van overeenstemming dat bij alle voertuigen wordt geleverd;
– Vertegenwoordiger van de fabrikant gevestigd in het Verenigd Koninkrijk, het Verenigd Koninkrijk omvat Great Britain en Northern Ireland;
– VCA-conformiteit van productiecontroles.

Onze Engelse zustervereniging AEA heeft voornoemde informatie aangereikt, alsook het onderstaande schema opgesteld.

CE
Na uitgebreide lobby van de industrie heeft het Verenigd Koninkrijk recent besloten om de acceptatie van producten die voldoen aan de EU-regelgeving te verlengen tot en met 31 december 2022. Dit betekent dat fabrikanten die momenteel CE-gemarkeerde goederen op de Britse markt brengen, een extra 12 maanden de tijd hebben om hun Britse goedkeuringen te verkrijgen en het UKCA-merkteken toe te passen. Een van de belangrijkste redenen voor deze verlenging is het gebrek aan beschikbaarheid van in het Verenigd Koninkrijk goedgekeurde instanties om fabrikanten de gelegenheid te geven om de benodigde goedkeuringen voor de deadline te verkrijgen.

Voor aanvullende informatie zie onderstaande link.
https://www.gov.uk/government/news/businesses-given-more-time-to-apply-new-product-safety-marking