Verhuren van Machines

De verhuur van materieel zit al een aantal jaren in de lift. Ook voor 2023 verwacht men wederom een omzetstijging. Voor steeds meer Fedecom bedrijven is dit een renderend bedrijfsonderdeel.

Keiharde cijfers over de Nederlandse verhuurmarkt van materieel zijn er niet. Simpelweg omdat veel bedrijven niet duidelijk zijn over hun omzetcijfers. Europese cijfers per land zijn er daarentegen wel. De European Rental (ERA) publiceert jaarlijks cijfers.

https://erarental.org/

Risico’s
Het huren en verhuren van materieel is niet geheel zonder risico’s. Ondeugdelijk materiaal, onvolledige instructies of het ontbreken ervan, diefstal, schade aan materieel, verduistering, wanbetaling. Zowel aan de huurder- als verhuurderszijde kan het een en ander misgaan. “Vaak gaat het op basis van vertrouwen,”  Neemt niet weg dat je je als verhuurder de risico’s zoveel mogelijk in wilt perken. Als verhuurder sta je ten eerste borg voor kwaliteit. Middels keurmerken en certificaten kun je aantonen dat je voldoet aan de geldende kwaliteitseisen. Daarnaast is het heel belangrijk om je huurders goed te informeren over juist gebruik van het materieel.” De huurder of bediener van de machine moet echter ook zijn verantwoordelijkheid nemen. Heb je voldoende instructie gehad? Weet je hoe je de machine moet bedienen?  De verhuurder moet checken of de machine veilig is om te gebruiken, de huurder moet zich afvragen of hij voldoende kennis heeft om het te bedienen.” Fedecom doet dan ook een oproep aan iedereen die huurt en twijfelt of hij/zij veilig kan werken: “Volg een training. Investeer in een korte opleiding, training of workshop. Daardoor verklein je de kans op ongevallen en werk je sneller en efficiënter. Een training in veilig werken is dan ook een investering in je mensen en bedrijf.”

En natuurlijk zorg dat de machine die je verhuurt in orde is.

Huurovereenkomst:

Een aantal van onze lid bedrijven vraagt naar juridisch dekkende huurovereenkomsten.

Huurovereenkomst roerende zaak A4 versie verhuurder

2023 juni Huurovereenkomst roerende zaken versie verhuurder