“We zullen moeten bewijzen dat bestaande innovaties werken en bewezen meehelpen aan het terugbrengen van de uitstoot”

Nederlands politieke redder in nood, Johan Remkes, heeft zijn rapport opgemaakt. Op basis van gesprekken met boeren, bestuurders en andere betrokken partijen komt hij met een advies en een inkleuring van wat er gebeurt. “Ik ben geschrokken van de oprechte wanhoop in de ogen van redelijke mensen”, zijn Remkes’ woorden bij de persconferentie waarin hij zijn rapport presenteerde. ‘Wat kan wel’.

Met deze woorden vat hij samen waar we staan. Het is treffend voor wat velen van ons alle dagen zien en horen wanneer we bij onze klanten op bezoek gaan. De emoties die de stikstofdiscussie bij iedereen losmaakt, raken ons en onze sector elke dag. Onzekerheid over de toekomst houdt ons allemaal bezig. Ik vind het indrukwekkend hoe Remkes de boel weer bij elkaar brengt, iedereen het gevoel geeft dat er geluisterd is en dat deze boodschap zo helder is neergezet in zijn rapport.

Ik raad alle betrokkenen dan ook aan dit rapport eerst een paar dagen op je nachtkastje te leggen en tot je te nemen, voordat we weer stelling gaan nemen of roepen wat er allemaal niet mogelijk is. Ik heb dat in elk geval wel gedaan. Het 60 pagina’s tellende rapport staat bol van kansen, ook voor onze sector, en geeft tegelijkertijd ook de opdracht om uit de loopgraven te komen en mee te werken aan het bieden van perspectief voor de agrarische sector.

We zullen moeten bewijzen dat bestaande innovaties werken en bewezen meehelpen aan het terugbrengen van de uitstoot. Dat de focus niet alleen op de depositie moet liggen maar ook op het onderhoud van de natuur, is iets wat we onze afdeling Groentechniek ter harte kan nemen. De vele bezoekers van onze vakbeurzen AgroTechniek en GroenTechniek Holland moeten vast hebben gedacht dat we de inhoud van het rapport op voorhand al kenden. De verschillende paviljoenen, de bedrijven die meededen aan de innovatieprijzen Bronzen Sikkel en Gouden Klavertje Vier en de verschillende stands laten duidelijk zien dat we als sectoren, als afdelingen, als Fedecom, een positieve rol willen spelen in onze gezamenlijke toekomst en dat we hier ook een rol van betekenis in hebben.

Grote aantallen jonge mensen konden zien dat er een toekomst is met veel innovatie en techniek. Hiermee droegen we al bij aan het gezamenlijke doel dat Remkes schetst. Los daarvan werd er ook weer mooie handel gedaan en was iedereen blij om weer in de wei van Biddinghuizen te mogen zijn. Als Fedecom konden we ook de verbinding leggen en hebben we verschillende Tweede Kamerleden mogen rondleiden over het beursterrein. Dit leidde meteen tot concrete vervolgafspraken en acties! Al met al was het een bijzonder succesvolle beurs waarbij we met z’n allen hebben laten zien de juiste blik op de toekomst te hebben.

Menko Boersma
voorzitter Fedecom

voorzitter@fedecom