Beslisboom (land)bouwvoertuigen registratie- en kentekenplaat

Beslisboom (land)bouwvoertuigen registratie- en kentekenplaat

Kentekenplicht van kracht op 1 januari 2025: hoe zit het?

Alles wat je moet weten over de kentekenplicht vanaf 2025

Per 1 januari 2025 wordt de kentekenplicht voor landbouwvoertuigen en zelfrijdend werkmaterieel verder aangescherpt. Deze verandering raakt niet alleen boeren en loonwerkers, maar ook fabrikanten, handelaren en gebruikers van deze voertuigen. Wat houdt deze verplichting precies in, en wat betekent dit voor jou als lid van Fedecom of als andere belanghebbende? We zetten de belangrijkste punten op een rij.

Wat verandert er per 1 januari 2025?

Vanaf deze datum moet ieder zelfrijdend voertuig dat zich op de openbare weg begeeft, voorzien zijn van een kentekenplaat. Dit geldt ongeacht de constructiesnelheid van het voertuig. De verplichting volgt op de voertuigregistratie die sinds 2021 van kracht is en maakt deel uit van een bredere harmonisatie van regelgeving binnen de Europese Unie.

Let op: Zonder kenteken kunt u niet voldoen aan de verzekerings- en aansprakelijkheidsverplichtingen, en riskeer je boetes bij controle.

Hoe regel je een kenteken?

  • Registratie: Voertuigen kunnen worden geregistreerd bij de RDW. Hierbij moet het voertuig voldoen aan de permanente eisen van de categorie waarin het voertuig valt. Je ontvangt een kentekenbewijs (creditcardformaat) en een tenaamstellingscode.
  • Bestellen van kentekenplaat: Met het kentekenbewijs kun je bij een RDW-erkend bedrijf een officiële gele GAIK-kentekenplaat aanvragen.
  • Deadline: Heeft het voertuig nog geen kenteken? Regel dit zo snel mogelijk vóór de nieuwe regelgeving ingaat.

Uitzonderingen op de kentekenplicht

Er zijn specifieke situaties waarin voertuigen niet kentekenplichtig zijn. Deze uitzonderingen gelden voor:

  • Voertuigen waarvoor geen T-Rijbewijs vereist is, die smaller zijn dan 1,3 meter en voorzien van specifieke werktuigen, zoals maaien, vegen sneeuwschuivers of onkruidbestrijdingsinstallaties die niets trekken.
  • Motorvoertuigen met een maximum constructie snelheid kleine dan 6 km/h (0.a. hoogwerkers)
  • Voertuig categorie S en R met een maximum beladen massa kleiner of gelijk aan 750kg (wel witte volgplaat)
  • Historische voertuigen van vóór 1978, waarvoor een blauwe historische kentekenplaat aangevraagd kan worden.

Witte volgplaten voor aanhangers

In gevallen waarbij een aanhanger geen geregistreerde kentekenplaat heeft, kan een witte volgplaat gebruikt worden. Deze is een kopie van de bestaande kentekenplaat van het trekkende voertuig. Let wel: met een witte volgplaat mag je niet sneller rijden dan 25 km/u.

Verzekeringsplicht

Alle zelfrijdende voertuigen moeten voorzien zijn van een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WAM). Dit geldt niet voor getrokken materieel; deze vallen onder de verzekering van het trekkende voertuig. Bij een controle door de politie wordt de verzekeringsstatus gecontroleerd via het RDW-register.

Regels voor grensverkeer

Wie met een voertuig naar Duitsland of België gaat, moet rekening houden met aanvullende eisen:

  • Voertuigen hebben een gele kentekenplaat aan de achterkant nodig én een witte aan de voorkant.
  • In Duitsland geldt bovendien een APK-plicht voor voertuigen met een snelheid boven 40 km/u, ongeacht de vrijstelling die in Nederland geldt.

Praktische tips

  • Zichtbaarheid: Zorg dat de kentekenplaat altijd goed zichtbaar is. Indien de plaat door een werktuig aan de achterkant wordt afgedekt, is een witte volgplaat verplicht.
  • Schorsing: Ben je in het bezit van een voertuig dat niet op de openbare weg komt, zoals een oldtimer? Dan kun je het voertuig schorsen om verzekeringskosten te besparen. Let wel op: geschorste voertuigen mogen niet de weg op.

Boetes kentekenplicht

Zie de Beslisboom registratie en kentekenplicht of uw werkmaterieel daartoe verplicht is. Als een landbouwvoertuigen na de registratieplicht zonder kenteken rijdt dan bedraagt de verwachte boete € 140,-.

Boete Verzekeringsplicht

De minister rept nauwelijks over de boete die van toepassing zal zijn vanwege de WAM-verplichting voor het verzekeren van landbouwvoertuigen. Die bedraagt vanuit het RDW boete € 600,-. De boete kan driemaal per jaar worden opgelegd. Via de Beslisboom (land)bouwvoertuigen registratie en kentekenplicht kan u dit controleren.

Conclusie

De kentekenplicht is meer dan een administratieve formaliteit. Het draagt bij aan veiligheid, verzekeringstechnische duidelijkheid en Europese regelgeving. Het is cruciaal om tijdig actie te ondernemen om problemen of boetes te voorkomen.

Heb je vragen of ondersteuning nodig? Fedecom staat klaar om u te helpen met advies en begeleiding. Bezoek ook de RDW-website voor uitgebreide informatie over voertuigregistratie en regelgeving.

Samen maken we de overstap naar een veiligere en gereguleerde toekomst!

Beslisboom (land)bouwvoertuigen registratie- en kentekenplaatplicht

Het laatste nieuws

Nieuwe Algemene Voorwaarden Fedecom 2025

Fedecom gaat haar algemene voorwaarden actualiseren. De nieuwe Fedecomvoorwaarden zijn van kracht per 1 maart 2025. Naar verwachting zijn de nieuwe voorwaarden te downloaden op onze website per 1 februari 2025. Door algemene voorwaarden te gebruiken, verbetert u uw juridische…