Terugblik Fedecom Jaarcongres 2025 – Anders kijken, zo doe je dat

Ruim 230 Fedecom leden lieten zich tijdens het Fedecom Jaarcongres inspireren door collega’s, tijdens verschillende break-out sessies en door keynote sprekers Prof. Dr. Ir. Jan Rotmans en Arno Folkerts. Met daarbij volop aandacht voor het thema ‘Anders kijken’.
Hoe kijk je anders naar jezelf, je bedrijf, je medewerkers en collega’s en de snel veranderende wereld op je heen? Dat was het thema en de leidraad van het Fedecom Jaarcongres 2025 bij evenementenlocatie Mereveld in Utrecht. Ruim 230 leden zochten elkaar daar 4 februari op.
Grootste thema’s en uitdagingen
Dagvoorzitter Johan Overdevest, in het dagelijks leven televisiepresentator en programmamaker, nodigde allereerst plaatsvervangend Fedecom voorzitter Hans Quint uit op het podium. Hij stipte een aantal thema’s aan dat Fedecom leden, van fabrikant tot importeur en dealer, momenteel bezighoudt. “Dierlijke mest was voorheen goud en wordt nu als afvalproduct beschouwd. Dat is een uitdaging waar de afdelingen Landbouwtechniek en Veehouderijtechniek momenteel mee te maken hebben. Alle afdelingen zijn actief met de energietransitie en elektrificatie waarbij Groentechniek en Industrie GWW & Intern Transport voorop lopen. Verschillende werkgroepen zijn bezig met de aanpak van de energietransitie. Op het gebied van robotisering lopen de afdelingen Veehouderijtechniek en Groentechniek met respectievelijk melk- en stalrobots en maairobots voorop terwijl de ontwikkeling bij de afdeling Landbouwtechniek een stuk trager verloopt. Als branchevereniging zijn we mede daarom actief op het gebied van regelgeving voor autonome voertuigen. Waterkwaliteit is een ander thema dat meerdere afdelingen raakt en dat geldt ook voor personeel. In verhouding tot Europa als geheel zijn wij op landbouwgebied meer afhankelijk van gewassen en producten met een hoge toegevoegde waarde terwijl Europa breed juist de graanprijzen leidend zijn.”
Op de vraag van Overdevest wat momenteel de grootste uitdaging is voor Fedecom leden, antwoordt Hans Quint tweeledig: “Dat is personeel en elektrificatie.”
‘Weet ons te vinden’
Fedecom directeur Caroline Bekkering werd vervolgens ook door Overdevest naar de grootste uitdaging voor haar leden gevraagd. “Wat mij betreft is dat alles wat met stikstofperikelen en -maatregelen te maken heeft en net zoals Hans ook al aangeeft, elektrificatie.” Overdevest wilde ook weten waarom het Fedecom Jaarcongres zo’n belangrijk moment is voor de organisatie. “Dat is eigenlijk heel eenvoudig”, antwoordt Bekkering, “wij zijn een branchevereniging en op deze dag verenigen we ons. Natuurlijk zijn wij er ook alle andere dagen voor onze leden met ledenservices, cursussen en trainingen en onze vernieuwde algemene leveringsvoorwaarden. Ik wil ook vooral benadrukken dat ik het belangrijk vind dat leden ons weten te vinden. Ook als er geen ‘stront aan de knikker is’. Zoek ons op en maak gebruik van onze kennis en invloed en ons netwerk!”
Hier hebben leden mee te maken
John Holleman, relatiemanager bij Fedecom, haalde in aanloop naar het Jaarcongres vragen bij een aantal Fedecom leden op die tijdens het congres door de afdelingsvoorzitters beantwoord werden. Gerko Roekevisch, voorzitter van de afdeling Industrie GWW & Intern transport nam in een van zijn antwoorden mee dat hij merkt dat leden dankzij schaalvergroting steeds meer sector-/afdeling overstijgend opereren en mede daardoor bijzonder innovatief zijn. Knegt International vroeg zich af welke invloed Fedecom heeft op de besteding van de middelen in het klimaatfonds van de overheid. Anton de Jong, voorzitter van de afdeling Groentechniek ging daarop in door de groeiende invloed van Fedecom op wet- en regelgeving en de goede banden met ‘Den Haag’ en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) te benadrukken. Hans Quint beantwoorde de vraag van CNH Industrial om diversificatie van tractorregistraties op brandstofsoort door aan te geven dat die diversificatie al mogelijk is met de bestaande tools en verder uitgebouwd gaat worden.
Op de vraag van Witteveen Mechanisatie over hoe jonge mensen aan te trekken gaf Joris van Dijck, voorzitter van de afdeling Veehouderijtechniek aan dat hij zich vooral zorgen maakt over de uurtarieven die volgens hem de pan uit rijzen. Iets dat Hans Quint eerder ook al aangaf. “Het aantrekken van jonge mensen stimuleren we met ons platform Tim – het grootste landelijke netwerk en hét kenniscentrum voor mobiele technologie & innovatie – waarin we al fors geïnvesteerd hebben. Met onder meer opleidingsprogramma’s, gastlessen op scholen, onze vakbeurzen en door jongeren zo kort mogelijk op de praktijk te houden. Tegelijkertijd zijn er verschillen tussen hoe je als MKB-bedrijf jongeren aantrekt en hoe je dat als grootbedrijf kunt en doet.” Hans Quint haakte daarop in door aan te geven dat Tim succesvol is maar dat de uitstroom aan de andere kant ook groeit “omdat we als sector niet creatief genoeg zijn. Dat kunnen we tegengaan met andere arbeidsvoorwaarden en een moderne bedrijfscultuur”, benadrukte hij. “Elektrificatie trekt een ander publiek aan merk ik”, vulde Gerko Roekevisch aan. Hij gaf tevens aan Fedecom’s keurmerk VA-keur meer en beter onder de aandacht van leden van de afdelingen Landbouwtechniek en Veehouderijtechniek te willen brengen. “Om veilig gebruik van arbeidsmiddelen in elke branche te stimuleren.”
Stabiele regelgeving en belangenbehartiging
Hans Quint riep de overheid op om te komen met langjarige stabiele regelgevingen om de Fedecom branches toekomst te blijven geven en om het gebruik van innovaties door eindgebruikers te stimuleren. Hij haalde ook een van de resultaten van de inspraak van Fedecom aan, namelijk bij de totstandkoming van Nen-norm 9140 voor het veilig werken aan elektrische voertuigen.
Op de vraag of er op internationale podia plek is voor Fedecom, benoemde Caroline Bekkering de samenwerking met Attaché Netwerken van de Nederlandse overheid die onder meer leidde tot een op lobbygebied uiterst succesvolle deelname aan de zogenoemde Grüne Woche in Berlijn in januari dit jaar. “Want onze innovatieve producten zijn veel breder en verder te vermarkten dan alleen in Nederland, België en Duitsland. Daarom hebben we tijdens de Grüne Woche de belangen van onze leden ook op internationaal vlak behartigd.”
In zijn keynote prikkelde Prof. Dr. Ir. Jan Rotmans vooral het aanpassingsvermogen van de aanwezigen met stellingen zoals ‘Het huidige landbouwsysteem is niet duurzaam en een doodlopende weg’, ‘Niemand kan de energietransitie stoppen’ en ‘Durft Fedecom de luis in de pels en koploper in de landbouwtransitie te zijn?’
Arno Folkerts toverde in zijn afsluitende keynote bij alle aanwezigen een brede lach op het gezicht met zijn snelle presentatie met verschillende ludieke en verassende filmpjes.
Aftermovie Fedecom Jaarcongres 2025
Bekijk hieronder de aftermovie van Het Fedecom Jaarcongres 2025 óf bekijk deze op Youtube
Het laatste nieuws
Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) opengesteld

In een eerder nieuwsbericht van Fedecom van 2 december 2024 jl hebben we u bericht over de belangrijkste veranderingen van de Subsidieregeling SSEB voor 2025 t.o.v. 2024 (zie bericht): Op 4 maart jl. is de SSEB weer opengesteld tot een…
Nieuw bestuurslid landbouwtechniek, Iljan Schouten

Per 1 mei aanstaande treedt Iljan Schouten toe tot het bestuur landbouwtechniek. Iljan zal zich binnen het bestuur bezighouden met de ontwikkeling van de nieuwe netwerkgroep Autonome Agrotechnologie. Er zijn vele ontwikkelingen en initiatieven op het gebied van Autonome technologie…
Terugblik Skills Heroes wedstrijd bij Kamps de Wild

Op 13 en 14 februari jongstleden stond Kamps de Wild in Zevenaar in het teken van jong talent en vakmanschap. Tijdens de Skills Heroes vakwedstrijd voor Monteur Mobiele Werktuigen streden acht mbo-studenten om een plek in de nationale finale van…