Vanaf 1 Juli 2024 geldt de WPM, werkgebonden personenmobiliteit
Vanaf 1 Juli 2024 geldt de WPM, werkgebonden personenmobiliteit
Bedrijven met honderd of meer werknemers moeten vanaf 1 juli 2024 verplicht rapporteren over het woon-werkverkeer en zakelijke mobiliteit van de werknemers. Uiterlijk 30 juni 2025 moeten de gevraagde gegevens over 2024 zijn ingediend. Dit is de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM).
Deze regeling komt voort uit het Klimaatakkoord met als doel een forse CO2-reductie in 2030. In de eerdere WPM handreiking werd alleen uitgegaan van de mogelijkheid gereisde kilometers te registreren. In sommige gevallen is het echter lastig voor werkgevers om kilometers bij te houden in hun administratie en is het ook lastig deze te registreren. Bijvoorbeeld bij wisselende berijders.
In de nieuwe CSRD-regelgeving is er wél een mogelijkheid voor het rapporteren in hoeveelheid liters brandstof die zijn gebruikt, óf het aantal gereden kilometers.
Nadat dit aanhangig is gemaakt bij de overheid, is de optie om brandstofliters door te geven toegevoegd. De berekeningsmethode die wordt gebruikt voor de rapportageverplichting werk gebonden personenmobiliteit, gaat nu uit van dezelfde principes die binnen CSRD gelden. Dit zorgt bovendien voor meer uniformiteit.
In de aangepaste handreiking voor werkgevers vind je:
- In bijlage 3 een omzettingstabel waarmee de bijgehouden liters benzine of kilowattuur (kWh) kunnen worden omgerekend in de gevraagde jaarkilometers.
- In bijlage 6 de link met de CSRD-rapportageplicht
- Download de handreiking van RVO
Terugkoppeling
Werkgevers ontvangen een terugkoppeling als de gegevens zijn ingediend. Deze terugkoppeling geeft inzicht in de CO2-emissie van de onderneming en bevat daarnaast tips en verwijzingen naar relevante informatie over het (verder) verduurzamen van de werkgebonden mobiliteit.
Emissieplafond
Op basis van de gegevens die werkgevers jaarlijks verstrekken, beoordeelt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat of de reductie die in het Klimaatakkoord is afgesproken (1 Mton in 2030) wordt gehaald. In eerste instantie was er sprake van een emissiegrenswaarde (norm). Aan deze norm was een maximale CO2-emissie per reizigerskilometer voor zakelijke mobiliteit gekoppeld. Na gesprekken met de branche organisaties is er toch gekozen voor een collectief plafond, zonder verplichte individuele norm.
Het laatste nieuws
Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) opengesteld

In een eerder nieuwsbericht van Fedecom van 2 december 2024 jl hebben we u bericht over de belangrijkste veranderingen van de Subsidieregeling SSEB voor 2025 t.o.v. 2024 (zie bericht): Op 4 maart jl. is de SSEB weer opengesteld tot een…
Nieuw bestuurslid landbouwtechniek, Iljan Schouten

Per 1 mei aanstaande treedt Iljan Schouten toe tot het bestuur landbouwtechniek. Iljan zal zich binnen het bestuur bezighouden met de ontwikkeling van de nieuwe netwerkgroep Autonome Agrotechnologie. Er zijn vele ontwikkelingen en initiatieven op het gebied van Autonome technologie…
Terugblik Skills Heroes wedstrijd bij Kamps de Wild

Op 13 en 14 februari jongstleden stond Kamps de Wild in Zevenaar in het teken van jong talent en vakmanschap. Tijdens de Skills Heroes vakwedstrijd voor Monteur Mobiele Werktuigen streden acht mbo-studenten om een plek in de nationale finale van…