SLIM subsidie biedt handvaten en opleidingsmogelijkheden bij groei onderneming
De overheid heeft miljoenen vrijgemaakt voor trajecten die erop gericht zijn ‘leren en ontwikkelen’ te stimuleren. Ook voor bedrijven in de mechanisatiebranche staan deze subsidiegelden ter beschikking. De zogenaamde SLIM-regeling is erop gericht de leercultuur te verbeteren en kennisoverdracht te bevorderen. Eventueel met hulp van een bureau voor loopbaan- en competentieontwikkeling kunnen werknemers en werkgevers een traject ingaan om slimmer te werken.
Raymond Sweers van het bureau Sweeburg adviseert organisaties en hun medewerkers bij het verbeteren van processen die horen bij leren en beter presteren. Hij heeft talloze voorbeelden van ondernemingen die hulp nodig hebben bij het beter managen van hun onderneming. Een bedrijf is bijvoorbeeld flink gegroeid en de ondernemer heeft hulp nodig bij het delegeren van het werk, verantwoordelijkheden en verbeteren van zijn skills. Dit vraagt iets van de ondernemer zelf, maar ook van zijn medewerkers. Taken moeten worden herzien, gedelegeerd en het monitoren van werkprocessen dient over meerdere personen te worden verdeeld. Kortom; medewerkers moeten meegroeien met het bedrijf. Daardoor wordt de kans dat ze langer blijven groter.
Andere skills ontwikkelen
“De SLIM-subsidie is speciaal bedoeld voor dit soort cases,” legt Raymond uit. “Er zijn vraagstukken binnen een bedrijf die een positief antwoord nodig hebben en die de verdere ontwikkeling van een onderneming zal bevorderen. Zo moeten klachten als kansen worden gezien en fouten als krachtige leermomenten. Het vakmanschap is er vaak wel, maar door een voortdurende werkdruk en snelle technische innovatie is er weinig ruimte om andere werkskills – bijvoorbeeld leiderschap of kennisoverdracht – te ontwikkelen.” Een ondernemer komt in de problemen waardoor het werkplezier van iedereen gaat lijden onder een soms onnodige hoge workload. Inefficiëntie en verspillingen met de PLV-methode (professionaliseren, leren en verbeteren) aanpakken maakt dat het werkplezier toeneemt, er een efficiëntere bedrijfsvoering ontstaat en de klanten tevredener zijn.
Slimmer werken levert voordeel op
Volgens Raymond is het goed te werken aan andere skills dan alleen vakmanschap. “Een goede voetballer is niet automatisch een goede trainer. Dus iemand die de techniek perfect beheerst, is niet automatisch een goede leidinggevende of praktijkbegeleider. De subsidie is gericht op leren en ontwikkelen. Aandacht voor skills die niet vakinhoudelijk zijn, maar juist focussen op andere vaardigheden die ‘slimmer werken’ mogelijk maken. En dat is een proces dat binnen een bedrijf flink wat voordeel kan opleveren. Denk aan het verbeteren van werkskills zoals klantgerichtheid, kostenbewust handelen, kritisch denken, samenwerken, oplossingsgerichtheid en nog efficiënter werken,” licht Raymond toe.
Subsidie voor scholing of ontwikkeling
De SLIM-subsidie is ook bedoeld om te onderzoeken welke scholings- of ontwikkelbehoeften er zijn onder personeel. Daar vallen ook loopbaan- of ontwikkeladviezen onder. Soms is het zinvol het hele bedrijf te laten ‘doorlichten’ en interviews te houden met medewerkers. Het geeft inzicht in wat het bedrijf en het personeel nodig hebben aan opleiding, coaching of verbeteringen in de werkprocessen. Er zijn talloze voorbeelden waarbij de samenwerking tussen verkoop, magazijn, werkplaats en administratie veel beter kan. Raymond: “De werkdruk is op dit moment overal erg hoog. Medewerkers nog meer laten werken dan ze al doen is bij veel bedrijven niet meer mogelijk. Het risico dat medewerkers vertrekken neemt toe. Dan is er nog maar één optie: slimmer gaan werken.”
Zoekt u meer werkplezier in het bedrijf, een efficiëntere manier van werken en een hogere klanttevredenheid?
Neem contact op met uw branchevereniging Fedecom. Opleidingsmanager Wim Overeem, tel: +31 6 57 401 564, brengt u in contact met opleidingsspecialisten en geeft desgewenst uitleg over de SLIM-subsidie.
Kijk voor de SLIM regeling ook op de website uitvoeringvanbeleidszw.nl voor antwoorden op uw vragen.
Subsidie voor scholing en ontwikkeling
Trainingen, begeleiding en coaching voor een betere toekomst in de branche
Goed zijn in je vak, lekker in je vel zitten en uitdagingen op het persoonlijke vlak aangaan? Het zijn allemaal zaken die elke werkgever wenst voor zijn personeel. Een tevreden werknemer draagt bij aan een gezond arbeidsklimaat. Om dat te bereiken dienen medewerkers zich voortdurend te blijven ontwikkelen. De overheid stelt speciaal voor dit doel subsidie ter beschikking. Medewerkers werkzaam in de Agro-, groen- en koudetechniek hebben tot aan het einde van dit jaar de kans om trainingen of ontwikkeltrajecten te volgen. Betaald door de overheid. Bespreek dit met elkaar en kies nog voor de zomervakantie een traject en opleider op www.techtalent.nu.
De subsidieregeling NL leert door is speciaal bedoeld voor scholing en ontwikkeling; om mee te bewegen met een veranderende arbeidsmarkt. Als bedrijf en als werknemer. Om extra vaardigheden te leren om zo breder en productiever inzetbaar te worden. Tot 31 december 2022 ligt er nog een behoorlijk bedrag op de plank om een opleidingstraject aan te vragen. Scholing levert meer kennis en vaardigheden op maar zeker ook méér voldoening in je werk. Zonde om deze unieke kans voorbij te laten gaan!
De zoveelste opleiding of scholing volgen?
Een leven lang leren…..je krijgt er niet altijd meteen zin in. Maar met deze subsidie gaat het om meer diepgang, meer kansen om jezelf te ontwikkelen en een beter beeld te krijgen van je mogelijkheden nu en in de toekomst. Vaardigheden aanleren, inzicht krijgen in jouw persoonlijke groei. Voor leidinggevenden en voor iedereen op de werkvloer. Inhoudelijk je kennis opfrissen of je nieuwe skills eigen maken; het houdt je job boeiend en uitdagend.
Leer ook van collega’s uit dezelfde branche
Dat een training je verder brengt in je werk én persoonlijke ontwikkeling kan Bram Bouwman, werkzaam bij Kemp groep, beamen. Hij werkt al enige jaren als werkplaats-chef en had het gevoel dat hij te kort schoot in bepaalde situaties. Vooral op het gebied van communicatie. “Ik vond het belangrijk te ontdekken hoe ik beter om kan gaan met bepaalde type klanten. Sommige klanten zijn heel ad rem, en ik wilde leren hoe ik daarop correct moet reageren. Ook in andere gesprekken op de werkvloer had ik wat extra handvaten nodig,” legt Bram uit. Hij volgde een opleiding werkplaats-chef bij VMR Partners. “Ze bieden een plezierige, persoonlijke begeleiding, ook na de training. En een groot voordeel van zo’n training is dat je anderen ontmoet, uit dezelfde branche, die tegen dezelfde problemen aanlopen als jij,” vult Bram nog aan.
Ontdek waar je talenten liggen
Op het gebied van leiderschap is verdieping en ontwikkeling de manier om, ongeacht leeftijd of achtergrond, een betere leidinggevende te worden. Hans Kremer, verkoopmanager bij Groenoord B.V., volgde een ontwikkelingstraject bij de Agri Leiderschap Academie. “Ik heb al diverse trainingen en cursussen gevolgd maar alleen kennis en kunde is niet voldoende om mijn werk goed te doen. Een leiderschapstraining geeft verdieping en inzicht in jezelf, binnen de veiligheid van een groep. Je ontdekt waar je talenten liggen maar ook wat je onzekerheden zijn. Het is een heel persoonlijk traject waarin je je kwetsbaar opstelt. Het fijne van een training volgen is dat je veel kunt leren van collega’s die ook deelnemen,” vertelt Kremer. Een investering en een kans om naast je vak ook meer te leren over jezelf.
Wil jij ook doorgroeien en bouwen aan je loopbaan?
Bezoek de website www.techtalent.nu en bekijk het aanbod Ontwikkeladvies, Begeleiding & Coaching en Scholing. Grote kans dat daar een training of voorstel tussen zit die je aanspreekt. Zo biedt VMR-partners dit najaar nog drie trainingen aan in de aftersales: de werkplaats-chef, partsmanager en de senior werkplaats-chef. Ook begint er in september nog een training leiderschap. Benut deze kans om gratis aan je toekomst te werken! Kies nog voor je zomervakantie één van de trainingen om daar meteen nà je vakantie een start mee te maken. Doen!