Nederlandse bedrijven verkennen Franse markt voor autonome en datagedreven landbouw

Fedecom en FME zetten samen in op Franse groeimarkt voor autonome landbouwtechnologie
Nederland heeft een sterke internationale reputatie op het gebied van precisielandbouw, robotisering en duurzame voedselproductie. Met het project “From promise to practice: Autonomous Data driven Agriculture” slaan FME en Fedecom nu de handen ineen om deze technologische voorsprong om te zetten in concreet marktsucces in Frankrijk — de grootste agrotechniekmarkt van Europa.
Uniek publiek-privaat initiatief
FME en Fedecom zijn gezamenlijk hoofdindiener van een zogenoemde Markt Thema Prioriteit-aanvraag. Daarmee komt gerichte financiering beschikbaar voor Nederlandse bedrijven die de Franse markt willen verkennen. De focus ligt op autonome agrotechnologie, met kansen in onder meer oogstrobots, precisiebemesting en onkruidbestrijding.
Samen met onder andere RVO, de Nederlandse Ambassade in Frankrijk, het ministerie van Landbouw, WUR, de regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) en een groeiende groep bedrijven, wordt er gewerkt aan een breed gedragen aanpak.
Grote belangstelling uit het bedrijfsleven
Tijdens een verkennende bijeenkomst bij Fedecom in Nieuwegein op 21 januari bleek al snel dat het bedrijfsleven enthousiast is. Twintig bedrijven zijn inmiddels betrokken, en de verwachting is dat dit aantal oploopt tot meer dan vijftig. Het gaat om startups, scale-ups, MKB’ers en grotere spelers die samen kansen zien voor marktverkenning, innovatie, demonstraties en commerciële samenwerking.
Frankrijk als groeimarkt
Arbeidsschaarste en de noodzaak tot verduurzaming zorgen voor een groeiende vraag naar autonome oplossingen in Frankrijk. Regio’s als Toulouse en Angers zijn strategisch gekozen voor nadere marktverkenning. Ook wordt samengewerkt met Franse landbouworganisaties zoals de CUMA’s, en wordt deelname voorzien aan vakbeurzen zoals FIRA en SIVAL.
Roadmap naar succes
Het project voorziet in de ontwikkeling van een roadmap voor marktintroductie, waarin technologie, kennisdeling, demonstratieprojecten en exportambities hand in hand gaan. Daarbij is ook oog voor kennisvalorisatie, via samenwerking tussen Nederlandse kennisinstellingen (zoals WUR en TU Delft) en Franse innovatiepartners (zoals RobAgri). Dit sluit aan op het Innovatiepact tussen Nederland en Frankrijk dat in 2023 werd gesloten.
Doel: 400 miljoen euro export per jaar
Het toekomstpotentieel is groot. De wereldwijde markt voor autonome landbouwrobots groeit snel. Voor Nederland wordt een marktaandeel van 20% in Frankrijk als haalbaar gezien. Dat kan op termijn leiden tot een jaarlijkse exportomzet van maar liefst 400 miljoen euro.
Publiek-private samenwerking is daarbij cruciaal. Ondersteuning vanuit overheden helpt bedrijven om risico’s te beperken, netwerken te benutten en versneld de stap te zetten van belofte naar praktijk.
Meer weten of aanhaken bij dit project?
Neem contact op met Fedecom of FME voor de laatste ontwikkelingen en mogelijkheden tot deelname.
Het laatste nieuws
Ontwikkel jezelf tot een sterke leider – met het leiderschapsprogramma!
Ben jij ondernemer of chef werkplaats? Dan weet je als geen ander hoe belangrijk goed opgeleide medewerkers zijn! Maar hoe zorg je ervoor dat jij de juiste tools hebt om medewerkers effectief aan te sturen, te begeleiden en zich te…
Bezoek aan Stertil BV in Kootstertille – Ledenbijeenkomst met unieke inkijk in internationaal succesverhaal

De Fedecom-afdeling Industrie, GWW & Intern Transport nodigt haar leden van harte uit voor een inspirerende ledenbijeenkomst op dinsdag 6 mei 2025. Dit keer zijn we te gast bij een van de parels van de Nederlandse maakindustrie: Stertil BV in…
Wat kost een uur in je werkplaats écht?

Fedecom-training kostprijsberekening en werkplaatsuurtarieven – Najaar 2025 In het najaar van 2024 en begin 2025 volgden meer dan 90 bedrijven de training Kostprijsberekening & Werkplaatsuurtarieven van Fedecom. Deelnemers kwamen uit alle hoeken van onze sector: landbouwtechniek, groentechniek, veehouderijtechniek en industrie…