Welke rol speelt ADR in relatie tot elektrisch materieel?

Gevaarlijke stoffen moeten vervoerd worden volgens regels of eisen van het ADR (Accord relatif au transport international de marchandises Dangereuses par Route). Het ADR is het pan-Europese verdrag voor het vervoer van gevaarlijke goederen over de weg. Het ADR is in toenemende mate een globaal verdrag.

Het ADR komt tot stand onder de paraplu van de Verenigde Naties. Het ADR omvat onder andere eisen over:

  • criteria voor gevaarsindeling van gevaarlijke goederen
  • vervoersvoorwaarden
  • eisen aan verpakkingen en tanks
  • procedures voor de verzending, inclusief etikettering en documentatie

Op de vraag welke rol ADR speelt in relatie tot elektrisch materieel is niet snel een eenduidig antwoord te geven. Als Fedecom zien we allerlei ontwikkelingen die direct of indirect samen hangen met de inzet van elektrisch materieel (denk alleen al maar even aan wat er op de ATH/GTH gepresenteerd is).

Naast het veilig werken aan (NEN 9140:2024) en het veilig werken met (Richtlijn BouwendNederland Veilige Inzet Elektrisch Materieel) waar we jullie in voorgaande nieuwsbrieven al uitvoerig over informeerden zullen we de komende tijd aandacht geven aan het transport van elektrisch materieel en energieopslag systemen.

Om die reden volgen we de interpretatie ontwikkelingen van het ADR (te downloaden via: ADR 2023 | Publicatie | Rijksoverheid.nl ) op de voet en zullen jullie in de komende nieuwsbrieven hier uitgebreider over informeren. Loop je tegen dilemma’s aan, ken je interpretatieverschillen: laat het ons weten via secretariaat@fedecom.nl

Het laatste nieuws

Nieuwe Algemene Voorwaarden Fedecom 2025

Fedecom gaat haar algemene voorwaarden actualiseren. De nieuwe Fedecomvoorwaarden zijn van kracht per 1 maart 2025. Naar verwachting zijn de nieuwe voorwaarden te downloaden op onze website per 1 februari 2025. Door algemene voorwaarden te gebruiken, verbetert u uw juridische…