Regels rondom vloeistofdichtheid vuilwaterriool

Op 1 januari 2024 ging de Omgevingswet in en veranderden regels voor tank- en wasplaatsen. De belangrijkste verandering is dat je nu ook het riool moet laten keuren. Het reinigen van het materieel gebeurt vanzelfsprekend op een wasplaats en het aftanken op een tankplaats. Vanaf 1 januari 2024 geldt dat onder de Omgevingswet ook het riool daaronder moet zijn voorzien van een Verklaring Vloeistofdichte Voorziening. Voor bestaande locaties krijgen eigenaren drie jaar de tijd om dit te regelen. Uiterlijk op 1 januari 2027 gaat dit dan in.
Omgevingsdiensten gaan strenger controleren op keuringen van de vloeistofdichtheid van het vuilwaterriool dat op een vloeistofdichte bodemvoorziening is aangesloten, vanaf de aansluiting tot aan de slibvangput en olieafscheider. Inspectie van een vloeistofdichte vloer is altijd al een verplichting geweest onder het Activiteitenbesluit. Inspectie van het riool aangesloten op een vloeistofdichte inspectie is nu ook verplicht geworden op 1-1-2024 zoals opgenomen in het Besluit Activiteiten Leefomgeving (BAL), onderdeel van de nieuwe Omgevingswet . Voor bestaande voorzieningen is een overgangstermijn van toepassing van 3 jaar (artikel 5.22 BAL). Het riool moet dus uiterlijk 1-1-2027 voorzien zijn van een verklaring vloeistofdichte voorziening (VVV).
De nieuwe verplichting geldt voor:
- Tankstations
- Wasstraat en wasplaats (LET OP, hiervoor geldt dat het niet van toepassing is op het reinigen van materieel met betrekking tot het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen
- Opslag van gasolie, diesel of huisbrandolie met een vlampunt van 55 °C of hoger, oliën of vetten (die niet van ADR-klasse 3 zijn of pekel).
- Artikel 4.931 bovengrondse tank
- Artikel 4.947 voor een tankcontainer of een verpakking die als opslagtank wordt gebruikt en een inhoud heeft van meer dan 250 l
- Artikel 4.990 ondergrondse tank
- Opslaan van lekkende goederen
Ook Fedecom leden in met name de landbouwmechanisatie kunnen dus te maken krijgen met strengere controle op basis van de bovenstaande verplichtingen. Met betrekking tot de opslag van bovengenoemde stoffen is het wel de vraag of het bedrijf gebruik maakt van een vloeistofdichte bodemvoorziening of een vulpuntmorsbak. Gebruikt het bedrijf een vulpuntmorsbak, dan heeft het bedrijf geen nieuwe verplichtingen. Gebruikt een bedrijf een vloeistofdichte bodemvoorziening en is het vuilwaterriool op een vloeistofdichte bodemvoorziening aangesloten, dan moet gekeurd worden of die aansluiting vloeistofdicht is vanaf de aansluiting tot aan de slibvangput en olieafscheider.
Bij die keuring van het vuilwaterriool gaat het om leidingwerk tussen de voorziening en de olie-benzine-afscheider. De afscheider hoort te voldoen aan de NEN-EN-858. Nieuwe afscheiders moeten wat betreft de aanleg en eisen voldoen aan de NEN-EN-858-1. Beoordeling van bestaande afscheiders gebeurt aan de hand van NEN-EN-858-2. Je bent verplicht dit elke vijf jaar te herhalen. Hier bestaat geen verplichte certificering of accreditatie voor, kortom, dit mag iedereen uitvoeren. Daarnaast vindt elk half jaar een beoordeling plaats om te bepalen hoeveel slib of olie in de afscheider aanwezig is. Zo bepaal je of legen nodig is. Dit moet ook ergens genoteerd staan.
De termijnen voor inspectie wisselen. Voor vloeren en riolering is dat één keer in de zes jaar en de afscheider één keer in de vijf jaar. Een efficiënte aanpak kan zijn om alles eens in de vijf jaar te doen, dus de vloer, het riool en de afscheider in één inspectieronde. Voor de rioolinspectie moet je de afscheider namelijk toch al leegmaken. Die kun je dan bij de riool- en vloerinspectie direct meenemen. Laat je dit apart doen, dan moet er twee keer een inspecteur komen en moet je de afscheider twee keer leegmaken. Dit brengt onnodige kosten met zich mee.
De tussenliggende jaren ben je verplicht de voorziening zelf te keuren door middel van een bedrijfseigen interne controle en een halfjaarlijks controle op je olie-benzine-afscheider. Het is goed om hier iemand binnen je bedrijf verantwoordelijk voor te maken, er een logboek van bij te houden en het in te plannen. Fedecom heeft een invulformulier om de inspectie uit te voeren gemaakt. Deze is afgeleid van Bijlage 6, zoals vermeld in het accreditatie schema 6700 van de Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer: (AS SIKB 6700).
Het laatste nieuws
Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) opengesteld

In een eerder nieuwsbericht van Fedecom van 2 december 2024 jl hebben we u bericht over de belangrijkste veranderingen van de Subsidieregeling SSEB voor 2025 t.o.v. 2024 (zie bericht): Op 4 maart jl. is de SSEB weer opengesteld tot een…
Nieuw bestuurslid landbouwtechniek, Iljan Schouten

Per 1 mei aanstaande treedt Iljan Schouten toe tot het bestuur landbouwtechniek. Iljan zal zich binnen het bestuur bezighouden met de ontwikkeling van de nieuwe netwerkgroep Autonome Agrotechnologie. Er zijn vele ontwikkelingen en initiatieven op het gebied van Autonome technologie…
Terugblik Skills Heroes wedstrijd bij Kamps de Wild

Op 13 en 14 februari jongstleden stond Kamps de Wild in Zevenaar in het teken van jong talent en vakmanschap. Tijdens de Skills Heroes vakwedstrijd voor Monteur Mobiele Werktuigen streden acht mbo-studenten om een plek in de nationale finale van…