Europa kiest voor Nederlandse leermiddelen mobiele techniek

Dankzij Tim en Fedecom beschikt Polen vanaf deze week over de eerste drie vertaalde, technische boeken. Boeken die gebruikt worden in de opleiding monteur mobiele werktuigen in Polen. Vertaald vanuit het Nederlands en met hulp van Poolse docenten aangepast aan het onderwijs daar. Hetzelfde lesmateriaal van onze studenten mobiele werktuigen, wordt nu ook daar gebruikt. Bijzonder? Toch wel! Zeker omdat het betekent dat ons hoge onderwijsniveau nu ook in andere landen goed opgeleide monteurs gaat opleveren.

Al sinds begin 2022 werkt Tim aan een Europees netwerk voor onderwijs in mobiele werktuigen. Diverse Europese landen, verenigd in Climmar, werken hieraan mee en hebben de mogelijkheden voor de uitwisseling van kennis en ervaringen onderzocht. Polen was een van de eerste landen die het belang van een goed werkend onderwijsnetwerk inzag. Na België, heeft nu ook Polen lesmateriaal aangekocht in Nederland. Het betekent dat na de eerste drie lesboeken er in totaal 30 worden vertaald. De volgende zes zijn al bijna klaar en worden aan het einde van deze maand opgeleverd.

Ons lesmateriaal wordt nieuwe standaard voor Europa
Lesmateriaal waar door de branche jaren in is geïnvesteerd en waarvan nu de vruchten worden geplukt. De daarbij verkregen middelen geven ruimte om onderwijsvernieuwing te blijven continueren. Een beetje trots mogen we daar best op zijn: een van de kleinere landen in Europa neemt het voortouw in het verbeteren van onderwijs in de mobiele techniek. Een solide, Europese standaard voor andere landen!

“Praktische en aantrekkelijke boeken vormen aanvulling op bestaand lesmateriaal”
De Polen zijn met name onder de indruk van de wijze waarop het materiaal is gemaakt. Michal Spaczyński, vicepresident van Pigmiur (Polish Chamber of Commerce of Agricultural Machines and Facilities) is erg te spreken over de werkboeken: “In Polen is er weinig lesmateriaal voor mobiele werktuigen. Er is één goed theorieboek geschreven waar we al jaren mee werken. De werkboeken uit Nederland zijn veel meer gericht op het oefenen en het zelf doen door studenten. Praktische, actuele en aantrekkelijke boeken die een goede aanvulling vormen op het bestaande lesmateriaal.”

De Poolse studenten moeten overigens nog heel even wachten voordat ze les krijgen uit dit mooie materiaal. De verwachting is dat volgend jaar juni/juli de 30 boeken klaar zullen zijn. Precies op tijd om er het nieuwe schooljaar 2024/2025 mee te starten. De medewerkers van Pigmiur doen er alles aan om iedereen al vroeg warm te draaien voor dit bijzondere lesmateriaal. Zo organiseren ze een aantal beurzen en congressen waar studenten en docenten aan deelnemen. Het lesmateriaal zal tijdens deze events gepresenteerd worden.

Uitwisseling goed opgeleid personeel
De resultaten van het Europese onderwijsnetwerk zullen op termijn in onze branche voelbaar zijn. Dankzij het delen van kennis, zullen studenten straks in heel Europa, op hetzelfde niveau opgeleid zijn. En dat betekent dat de arbeidsmarkt voor mobiele techniek er veel rooskleuriger zal gaan uitzien. De onderwijswerkgroep van Climmar waar Fedecom het voorzitterschap van heeft opgepakt, is van plan om komend jaar te gaan starten met de uitwisseling van Europese stagiairs. Dit is een manier om het onderwijsniveau binnen Europa nog verder gelijk te trekken. Buitenlandse studenten worden hiermee een stuk interessanter voor Nederlandse bedrijven. Europese instroom van goed opgeleid personeel kan een deeloplossing vormen voor personeelstekorten!

Méér boeken afnemen
De grootste hobbels voor dit Poolse onderwijsproject zijn inmiddels wel genomen. Volgens Michal is vooral het begin van zo’n project een uitdaging: “Voordat je zover bent dat alles juridisch is geregeld en je de juiste mensen gevonden hebt om de vertalingen te gaan maken, is er al heel wat tijd verstreken. De samenwerking met Fedecom verliep overigens heel vlotjes. Dat is ook de reden dat we meer boeken gaan afnemen. Nu is alles ongeveer rond: de vertaling, de uitvoering en de lay-out van de boeken. De productie van de rest van de boeken zal zeker sneller verlopen!”

Dankzij samenwerking betere opleiding
Een optimale opleidingen tot monteur mobiele werktuigen zal in Europa flink wat goede, vakkundige monteurs opleveren. Dankzij de samenwerking en aanvullingen van diverse Europese landen zal de opleiding en het lesmateriaal steeds verbeteren en meer jongeren interesseren. Kiezen voor techniek waarmee je de kans krijgt in heel Europa aan de slag te gaan!