Geslaagde 25 jarige VA-keur ledenbijeenkomst!

Op 22 november jl. heeft VA-keur een geslaagde ledenbijeenkomst gehouden bij de Apenheul te Apeldoorn. Deze bijeenkomst had een feestelijk tintje vanwege het 25 jarig bestaan van het keurmerk. Naast de erkende keurbedrijven waren ook enkele relaties en oud medewerkers uitgenodigd die met elkaar genoten van een leuk en interessant programma in de Apenheul.

In de mooie theaterzaal van de Apenheul werd allereerst een terugblik op de historie van VA-keur gegeven door Jelle Bartlema. Aan de hand van oud foto materiaal werd de ontstaansgeschiedenis en de ontwikkelingen van zowel VeBIT en COM-keur als voorlopers van het huidige VA-keur geschetst. Voor vele aanwezigen een leuke herkenning met het verleden. Vervolgens werd stilgestaan bij de actualiteit van VA-keur, waarbij de groei van het keurmerk er nog steeds stevig inzit, in zowel het aantal uitgevoerde keuringen als ook in het aantal erkende keurbedrijven. Tot slot werd  een doorkijkje gegeven naar wat ontwikkelingen voor de komende tijd. Zo wordt begin 2024 een nieuwe versie van de VA-keur richtlijn geïntroduceerd met een bijpassende overgangsregeling. Ook wordt er momenteel gewerkt aan het kunnen hanteren van de volledige wettelijke RI&E via het digitale handboek van VA-keur.

Na deze presentatie was het tijd voor het verdelen van de aanwezigen in groepjes die onder leiding van deskundige gidsen een rondleiding door de Apenheul kregen. Leuk om te zien hoe diverse apensoorten hun eigen gedrag en gewoontes hebben. Dat zou later in de middag ook onderdeel zijn van een interessante presentatie die gegeven werd door gedragsbioloog Patrick van Veen van  Apemanagement. Hierin kwam het gedrag van apen als een spiegel voor ons als mensen op een hele leuke manier naar voren. Gebaseerd op zijn kennis als bioloog en de ervaring die hij heeft opgedaan gebruikt hij zijn kennis van apen en de biologie om managers en medewerkers bij bedrijven en organisaties goed inzicht te geven in eigen organisatiegedrag. Met humor omkleed was het een leerzame en interessante presentatie.

De bijeenkomst werd afgesloten met een heerlijk warm buffet. Gezien de vele positieve reacties die we achteraf hebben mogen ontvangen is het een goed geslaagde bijeenkomst geweest!