Nieuw Fedecom Jaarcongres: compact, centraal, veelzijdig en gevarieerd

De nieuwe congresachtige opzet van de Fedecom jaarbijeenkomst trok 220 Fedecom leden naar het Bouw & Infra Park in Harderwijk. Zij lieten zich inspireren door afdelingsvoorzitters en andere intrigerende sprekers en hoorden hoe Chat GPT en AI hen kan helpen nog efficiënter te werken.

Het tempo zat er goed in tijdens het Jaarcongres van Fedecom op 6 februari. Het thema van het veelzijdige en compacte middagprogramma was dan ook niet voor niets ‘Tempo’ en daar trapte dagvoorzitter Johan Overdevest ook mee af. Directeur Caroline Bekkering ging in op de verschillende thema’s waaraan de brancheorganisatie voor haar leden werkt. Zoals elektrificatie, lobbyactiviteiten bij overheidsinstanties, veiligheid, innovatie en zonder meer ook arbeid en arbeidskrachten. “Alles draait hierbij ook om tempo”, benadrukte zij. Voorzitter Menko Boersma noemde dat Fedecom dankzij doelgericht lobbywerk onder meer heeft kunnen voorkomen dat overheid en maatschappij verwachten dat landbouwtrekkers over een aantal jaren allemaal elektrisch aangedreven kunnen zijn. Hij haalde ook de lopende CAO-onderhandelingen in de ‘Fedecom sectoren’ aan en adviseerde zijn leden om in nieuwe kostprijsberekeningen alvast rekening te houden met verdere loonstijgingen.

Elektrificatie als uitdaging én kans
Tijdens het gevarieerde rondetafelgesprek met afdelingsvoorzitters Joris van Dijk, Erik Jansen, Ivo de Schepper en Hans Quint kwam onder meer elektrificatie als onderwerp op tafel en hoe leden van de vier afdelingen elkaar op dat vlak kunnen inspireren. Met ‘practice what you preach’ gaf Erik Jansen aan niet alleen elektrische heftrucks te verkopen en te servicen, maar zelf ook al 10 jaar elektrisch te rijden en daarmee veel minder vaak een werkplaats te bezoeken. “Met dat laatste raak je ook een aspect van het verdienmodel van veel Fedecom leden. Onderhoud aan voertuigen met brandstofmotoren en transmissies is een belangrijke poot onder elk mechanisatiebedrijf”, aldus Hans Quint. “En ik merk dat veel van onze monteurs nog diesel door hun aderen hebben lopen.” Scheidend afdelingsvoorzitter Ivo de Schepper vertelde over de onverwacht snelle opgang die accu aangedreven handgereedschappen en tuinmachines hebben gemaakt. “In 2023 was 50 procent van die apparatuur al elektrisch. Nederland is en kan op dit vlak in Europa een gidsland zijn”, gaf hij aan.

Innovatie over bühne brengen
Volgens Joris van Dijck zijn de Fedecom sectoren bij uitstek innovatief maar tegelijkertijd ook te bescheiden om dat succes te claimen en voldoende over de bühne te brengen. “Bij Lely lukt dat bijvoorbeeld wel met de Lely Exos autonome oogst- en voerrobot voor vers gras. Die slaagt erin het innovatieve enthousiasme over te brengen op andere sectoren zoals de automotive en ondernemers én arbeidskrachten te trekken.” Hans Quint stelde voor dat ‘grote’ leden het voortouw kunnen nemen zodat kleinere bedrijven en start-ups aan kunnen haken. “Precies daarom heeft Fedecom recent ook de nieuwe netwerkgroep autonome voertuigen en robotica opgezet”, aldus Menko Boersma.

Slimmer en effectiever met AI
Jarno Duursma, technologie-expert en trendwatcher, enthousiasmeerde de zaal voor het gebruik van kunstmatige intelligentie (articifical intelligence of kortweg AI) door voorbeelden van zijn dagelijkse praktijk te geven. “Ik bespaar minimaal zes uur per week door mijn agenda te optimaliseren met AI. En met behulp van de inmiddels bekende toepassing ChatGPT stel je sneller en succesvoller een bedrijfsplan of subsidieaanvraag op en vat je elk onderzoeksrapport compact en leesbaar samen. Maar blijf wel kritisch want AI spreekt niet altijd de waarheid en de gegevens die je invoert, zoals een bedrijfsplan of strategie, worden mogelijk gedeeld met anderen.”

(Te) korte break-out sessies
Door het bijwonen van verschillende break-out sessies werden de Fedecom leden kort maar krachtig gewezen op kansen en valkuilen op een drietal vlakken. Jelte Wiersma, secretaris-generaal van CEMA vertelde over de rol die zijn organisatie binnen Europa en wereldwijd vervuld voor fabrikanten van landbouwmachines en -apparatuur. Roëlle van Esch van GetyourGrip triggerde de ondernemers ten aanzien van hun leiderschapsstijl. De jongere generatie wil namelijk heel anders gecoacht worden en hecht meer waarde aan een andere work-life balans dan veel bedrijfseigenaren en leidinggevenden. Karen van Riel van Outdo gaf handvatten en tips om succesvol binnen te komen en te blijven bij nieuwe klanten. En om de juiste beslissers aan tafel te krijgen zodat ondernemers in de maakindustrie, software en techniek hun omzet en marge flink kunnen vergroten.

Tijdens de ontvangst, de lunch en de netwerkpauzes konden aanwezigen informatie inwinnen bij de infostands van verschillende Fedecom bedrijven en partners zoals Fedecom Fairs, TIM, VA-keur, Mevas Verzekeringen, Stichting OOM, Teqnow en natuurlijk Koninklijke Metaalunie. Tijdens de plenaire afsluiting hield illusionist Steve Carlin iedereen in zijn greep met zijn boeiende act. In het bijzonder 10 aanwezigen die bij hem op het podium mochten komen om zich van dichtbij te laten verbazen door zijn illusies.