Professionaliseringsdag voor docenten

Te gast in België: een update van VR/AR in mobiele techniek

Net als voorgaande jaren organiseerde Tim en Fedecom ook dit jaar voor vakdocenten mobiele techniek van het mbo uit voor een professionaliseringsdag. Een dag waarop docenten de kans krijgen bij bedrijven op bezoek te gaan en de praktijk die ze daar opsteken over te brengen aan hun studenten. Omdat België en Nederland al enige tijd nauw samenwerken is dit jaar de dag georganiseerd in samenwerking met de Vlaamse collega’s van Fedagrim en RTC Antwerpen om zo ook Vlaamse vakdocenten uit te nodigen voor dit event.

Elk jaar opnieuw proberen we de docenten een boeiend programma aan te bieden. Ook dit jaar is het weer gelukt! Twee bedrijfsbezoeken, verdeeld over de ochtend en de middag, omlijst met een drietal opvallende workshops. Een dagindeling waar de docenten in korte tijd flink werden bijgespijkerd over de meest recente technologie in hun vakgebied. Rechtstreeks uit de praktijk!

Twee bedrijfsbezoeken
De firma Gebroeders Geens in Hoogstraten toonden de docenten hun knipmops en rollmops; wendbare transportmachines die in verschillende sectoren gebruikt worden. Een hartelijk ontvangst, een uitgebreide rondleiding met aansluitend een training over hun werktuigen. Bruikbare ‘kost’ voor de docenten mobiele werktuigen. Na de lunch ging de dag verder bij Leenaerts Agrotechniek, eveneens te Hoogstraten. Eenmaal kennisgemaakt met dit veelzijdige bedrijf, is de rest van de middag besteed aan uitdagende workshops.

De onderwerpen van de workshops:

  • 360° camera:
    Kennismaken met de 360° camera en ontdekken hoe je deze kunt gebruiken voor bijvoorbeeld virtuele rondleidingen. Een manier om leerlingen een realistische ervaring te geven zonder dat ze daar fysiek bij aanwezig zijn.
  • Verticaal transport:
    VR-technologie voor bijvoorbeeld het opleiden (Virtual Reality) van kraanmachinisten. Een doeltreffend hulpmiddel. Docenten kregen de mogelijkheid virtuele hijskranen en hefmachines te bedienen en zelf te ervaren hoe deze technologie kan bijdragen aan een training.
  • Real wear:
    Beleven hoe het is om op afstand XR-apparatuur te bedienen. Real wear dat real time technische ondersteuning kan bieden bij service ter plaatsen. Of docenten de mogelijkheid biedt om een leerling op afstand te examineren. Innovatieve apparatuur die aansturing op afstand makkelijk maakt.

Bijdrage aan actueel techniekonderwijs
Tijdens het volgen van de workshops was er volop gelegenheid voor de docenten om ervaringen uit te wisselen. Goed om van elkaar te horen hoe lesgeven in België en Nederland verloopt. En dat alles in een ontspannen sfeer waardoor het techniekonderwijs in België en in Nederland weer een stukje beter en actueler wordt!