Tim biedt keuzedelen tuin- en parkmachines

Specialisatie mogelijk voor monteur mobiele werktuigen

We krijgen een enkele keer van onze leden te horen dat onderwijsactiviteiten van Fedecom zich vooral richten op landbouwtechniek. Grote werktuigen, tractoren en andere landbouwmachines. Bedrijven die actief zijn in tuin- en parkmachines, verkoop of reparatie, hebben het idee dat hun specialisatie weinig aan bod komt in de opleiding monteur mobiele werktuigen. Er bereiken ons vragen als: Is hier een opleiding voor? Waar kan onze monteur in opleiding terecht? Wie ondersteunt mij en mijn monteur bij zijn bbl-werkplek als monteur van tuin- en parkmachines? Gelukkig kunnen we onze leden geruststellen: ja, daar zijn opleidingen voor!

Onderwijs is één van de pijlers van Fedecom. Het voortdurend verbeteren van het onderwijs en een naadloze aansluiting van theorie op de praktijk ziet uw branchevereniging als een belangrijke taak. En dat willen we zo breed mogelijk trekken. Landbouwmechanisatie speelt een grote rol in ons onderwijsaanbod. Naast deze grote ‘broer’, ontwikkelen we ook leermiddelen voor de wat kleinere familieleden van onze branche. En dat vertaalt zich naar specifieke opleidingen voor tuin- en parkmachines, het verticaal transport, melkwinningsinstallaties en het intern transport. Met deze diversiteit aan opleidingen bieden we innovatief techniekonderwijs aan en kunnen we blijven inspelen op veranderingen binnen onze branche.

Groei in studenten tuin- en parkmachines
Voor al deze specialisaties zijn er lesboeken en keuzedelen gemaakt. Zo biedt één van onze onderwijspartners, Aventus in Apeldoorn, studenten de mogelijkheid om, náást de algemene opleiding monteur mobiele werktuigen, te kiezen voor tuin- en parkmachines. Of voor intern transport. Omdat er jaarlijks een beperkt aantal studenten kiest voor het keuzedeel tuin- en parkmachines, wordt deze specialisatie gecombineerd met die van monteur mobiele werktuigen waarbij de studenten aparte lessen tuin- en parkmachines krijgen aangeboden. Wilco Hutten, senior docent landbouwtechniek bij Aventus licht toe: “De aantallen studenten zijn niet zo groot. Het varieert per niveau en schooljaar, van 3 tot 14 studenten. We zien wel een groei in aanmeldingen. Nog steeds zijn de groepen klein, maar er is duidelijk een grotere vraag naar deze monteurs bij bedrijven. Zeker op niveau 3, waarbij diagnosticeren en zelf repareren een belangrijk onderdeel is van de opleiding.”

Actuele leermiddelen
Er zijn dus mogelijkheden voor bedrijven van tuin- en parkmachines om vakmensen adequaat op te leiden. Op verschillende niveaus. Het resultaat? Monteurs die de fijne kneepjes van het vak leren dankzij actuele leermiddelen en met gebruik van moderne diagnoseapparatuur. Een toekomstbestendige opleiding die zichtbaar rendement oplevert voor de student en de onderneming die achter hem staat.

Meer weten?
Voor vragen kunt u terecht bij scholen in de buurt. Een overzicht van de Tim-scholen vindt u op Techinmotion.nl. Zij kunnen u meer vertellen over de verschillende specialisaties of keuzedelen. Of u belt met Fedecom-opleidingsmanager Wim Overeem: 06-57 40 15 64. Mailen kan ook: overeem@fedecom.nl.